Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/02/2017

Sól mandarynkowa (spożywcza) - Mandarin Salt Recipe - Sale al mandarino

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski 
Wykonanie: Najlepiej zrobić taką sól aromatyzowaną, mandarynkową z mandarynek organicznych (inaczej trzeba je bardzo, ale to bardzo dobrze wyszorować). Pierw należy zdjąć skórki z mandarynek i wysuszyć. Wysuszone utłuc z grubsza w moździerzu, następnie uprażyć delikatnie w piekarniku (temp. 60°C) przez ok. godzinę, po czym zmielić i wymieszać z solą, ewentualnie zmielić razem z solą (wtedy możemy użyć sól grubszą) w proporcjach: 70 % soli, 30 % mielonej skórki mandarynkowej. Taką aromatyzowaną sól używam do wszystkich potraw, przechowywana w słoiku, w ciemnym miejscu, służy mi cały rok!

English
Wykonanie: First you need to dry organic mandarin peels, then toast them lightly in the oven (140°F) for at least an hour. Then grind and mix them with salt using the following proportions: 70 % salt and 30 % mandarin dried and ground peel. You can use this aromatised salt with any dish you cook. You need to keep it in a closed jar, far away from sun rays, for at least a year!

Italiano
Come si fa: Mia suocera di solito usa le bucce degli ultimi mandarini dell'anno, ma si può utilizzare anche i mandarini di prima. Essiccare le bucce di mandarino e tostate leggermente in forno a 60°C per una oretta, poi spezzettarle e polverizzarle con un macinino elettrico per poter amalgamare la polvere di mandarino con il sale. La percentuale di prodotto è composta dal 70% si sale ed il 30 % di buccia. Il sale aromatizzato in questo modo va usato per cucinare tutti i piatti e va consumato entro un anno, ma va conservato in vasetto asciutto al riparo dalla luce.  

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Gli agrumi in tavola, Carmelo Chiaramonte, coop.fi, 2017, p. 35