Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/11/2014

Cecina (Farinata) z sardelkami, cebulą i cukinią - Cecina (Farinata) with anchovies, onion and zucchini - Cecina con le alici, cipolla e zucchina



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

1. Farinata
250 g mąki z ciecierzycy/ 250 g chickpea flour/ 250 g di farina di ceci
700 ml wody/ 700 ml water/ 700 ml di acqua
sól i pieprz do smaku/ salt and paper to taste/ sale e pepe
oliwa z oliwek na blachę/ olive oil/ olio di oliva
gałązka rozmarynu/ a spring of rosemary/ un rametto di rosmarino

2. Dodatek/ Seasonong/Condimento
1 nieduża cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
40 g sardelek w oleju/ 1.4 oz anchovies in oil/ 40 g di acciuge (alici) sott'olio
1/2 malej cukinii/ 1/2 small zucchini (courgette)/ 1/2 piccola zucchina



Polski
Wykonanie:

1. Farinata/Cecina
Najlepiej przygotować farinatę wieczór przed pieczeniem, by zostawić ja na noc do powiększenia objętości.

Wymieszać mąkę z wodą, dodając na początku małą ilość wody, by nie powstały grudki, doprawić solą i pieprzem i odstawić na noc (tak sugerują Liguryjczycy, którzy farinatę wymyślili, w wielu przepisach można znaleźć krótszy okres "leżakowania" mikstury, ale nie polecam). Dodać gałązkę rozmarynu.

Nazajutrz pieczemy farinatę. Natłuszczamy blachę obficie oliwą, gdyż mąka z ciecierzycy wchłania oliwę bardzo mocno. Skubiemy gałązkę, wrzucamy igiełki do ciasta, dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i wlewamy ciasto na blachę. Możemy upiec farinatę zwykłą,  już na takim etapie, w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok 15-20 minut, albo nałożyć na nią dodatki, jak na pizzę i dopiero wtedy upiec.  Najlepiej piec na blaszkach tzw. teflonowych, inaczej przywiera. Nie stosujemy papieru do pieczenia, który może się namoczyć i rozerwać.

2. Dodatek
Poddusić pokrojoną cebulę wraz z cukinią na patelni z odrobiną oliwy i wody, posolić. Pokroić sardele na drobne kawałki. Ułożyć wszystko na powierzchnię ceciny/farinaty i pokropić olejem ze słoiczka z sardelami.


Italiano
Come si fa:

1. Farinata/Cecina
Stemperare la farina di ceci in acqua in modo da formare una pastella liquida. Mescolare in modo che non si formino grumi. Aggiungere sale e pepe a piacere ed un rametto di rosmarino e lasciare riposare per tutta la notte.

Rimuovere il rosmarino (volendo si possono lasciare le foglie) ed aggiungere 2 cucchiai d'olio, mescolando il tutto.

Versare in una teglia piana uno strato di un centimetro ricoperta d'olio, decorare con il condimento e cuocere per 15-20 minuti circa nel forno già caldo a circa 200 °C.

2. Condimento
Preparare un soffritto con cipolla e zucchina, aggiungere un po' di sale a piacere. Tagliate le alici a dadini. Decorare la superficie di cecina/farinata con questo condimento ed alla fine cospargere con l'olio rimasto nel vasetto con le alici.





English version soon...