Labels

05/11/2014

Cecina (Farinata) z sardelkami, cebulą i cukinią - Cecina (Farinata) with anchovies, onion and zucchini - Cecina con le alici, cipolla e zucchina



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

1. Farinata
250 g mąki z ciecierzycy/ 250 g chickpea flour/ 250 g di farina di ceci
700 ml wody/ 700 ml water/ 700 ml di acqua
sól i pieprz do smaku/ salt and paper to taste/ sale e pepe
oliwa z oliwek na blachę/ olive oil/ olio di oliva
gałązka rozmarynu/ a spring of rosemary/ un rametto di rosmarino

2. Dodatek/ Seasonong/Condimento
1 nieduża cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
40 g sardelek w oleju/ 1.4 oz anchovies in oil/ 40 g di acciuge (alici) sott'olio
1/2 malej cukinii/ 1/2 small zucchini (courgette)/ 1/2 piccola zucchina



Polski
Wykonanie:

1. Farinata/Cecina
Najlepiej przygotować farinatę wieczór przed pieczeniem, by zostawić ja na noc do powiększenia objętości.

Wymieszać mąkę z wodą, dodając na początku małą ilość wody, by nie powstały grudki, doprawić solą i pieprzem i odstawić na noc (tak sugerują Liguryjczycy, którzy farinatę wymyślili, w wielu przepisach można znaleźć krótszy okres "leżakowania" mikstury, ale nie polecam). Dodać gałązkę rozmarynu.

Nazajutrz pieczemy farinatę. Natłuszczamy blachę obficie oliwą, gdyż mąka z ciecierzycy wchłania oliwę bardzo mocno. Skubiemy gałązkę, wrzucamy igiełki do ciasta, dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i wlewamy ciasto na blachę. Możemy upiec farinatę zwykłą,  już na takim etapie, w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok 15-20 minut, albo nałożyć na nią dodatki, jak na pizzę i dopiero wtedy upiec.  Najlepiej piec na blaszkach tzw. teflonowych, inaczej przywiera. Nie stosujemy papieru do pieczenia, który może się namoczyć i rozerwać.

2. Dodatek
Poddusić pokrojoną cebulę wraz z cukinią na patelni z odrobiną oliwy i wody, posolić. Pokroić sardele na drobne kawałki. Ułożyć wszystko na powierzchnię ceciny/farinaty i pokropić olejem ze słoiczka z sardelami.


Italiano
Come si fa:

1. Farinata/Cecina
Stemperare la farina di ceci in acqua in modo da formare una pastella liquida. Mescolare in modo che non si formino grumi. Aggiungere sale e pepe a piacere ed un rametto di rosmarino e lasciare riposare per tutta la notte.

Rimuovere il rosmarino (volendo si possono lasciare le foglie) ed aggiungere 2 cucchiai d'olio, mescolando il tutto.

Versare in una teglia piana uno strato di un centimetro ricoperta d'olio, decorare con il condimento e cuocere per 15-20 minuti circa nel forno già caldo a circa 200 °C.

2. Condimento
Preparare un soffritto con cipolla e zucchina, aggiungere un po' di sale a piacere. Tagliate le alici a dadini. Decorare la superficie di cecina/farinata con questo condimento ed alla fine cospargere con l'olio rimasto nel vasetto con le alici.





English version soon...