Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/11/2014

Kruche ciasteczka orzechowe - Walnut tea cakes - Dolcetti con le noci

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g mąki pszennej / 8.8 oz wheat plain flour/ 250 g di farina per i dolci
50 g mąki ziemniaczanej/ 1.7 oz potato flour/ 50 g di fecola di patate
100 g orzechów włoskich/ 3.5 oz walnuts or other nuts/ 100 g di noci
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
cukier waniliowy/ vanilla extract/ vaniglia


Polski
Wykonanie: Orzechy posiekać lub ubić tłuczkiem. Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, razem z siekanymi lub tłuczonymi orzechami. Formować ciasteczka o średnicy łyżeczki lub nieco większe i przełożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.

English
DirectionsMix all the ingredients together with chopped almonds and form round  balls of tea spoon size. Bake at 400° F for about 10 minutes. 

Italiano
Come si fa: Tagliare o macinare le noci e mettere tutti gli ingredienti insieme. Formare delle palline di 3-4 cm di diametro. Deponete su una piastra unta o ricoperta di carta da forno e cuocere in forno già caldo a 200 gradi per circa 10 minuti. Conservare in una scatola.