Labels

04/11/2014

Kruche ciasteczka orzechowe - Walnut tea cakes - Dolcetti con le noci

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g mąki pszennej / 8.8 oz wheat plain flour/ 250 g di farina per i dolci
50 g mąki ziemniaczanej/ 1.7 oz potato flour/ 50 g di fecola di patate
100 g orzechów włoskich/ 3.5 oz walnuts or other nuts/ 100 g di noci
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
cukier waniliowy/ vanilla extract/ vaniglia


Polski
Wykonanie: Orzechy posiekać lub ubić tłuczkiem. Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, razem z siekanymi lub tłuczonymi orzechami. Formować ciasteczka o średnicy łyżeczki lub nieco większe i przełożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.

English
DirectionsMix all the ingredients together with chopped almonds and form round  balls of tea spoon size. Bake at 400° F for about 10 minutes. 

Italiano
Come si fa: Tagliare o macinare le noci e mettere tutti gli ingredienti insieme. Formare delle palline di 3-4 cm di diametro. Deponete su una piastra unta o ricoperta di carta da forno e cuocere in forno già caldo a 200 gradi per circa 10 minuti. Conservare in una scatola.