Labels

12/11/2014

Orzechowy przekładaniec - Walnut cake - Torta alle noci


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
200 g orzechów włoskich/ 7 oz walnuts/ 200 g di noci
200 g cukru pudru/ 7 oz powdered sugar/ 200 g di zucchero a velo
4-5 jajek/ 4-5 eggs/ 4-5 uova
dżem porzeczkowy do przełożenia/ blackcurrant jam/ marmellata di ribes
250 ml bitej śmietany lub jogurtu greckiego/ 250 ml cream or Greek yoghurt/ 250 ml di panna montata o yogurt greco
mandaryki do ozdoby/ mandarins to decorate/ mandarini per decorazione

Polski
Wykonanie:
Zmielić orzechy. Ubić jajka na pianę, dodać cukier (jeśli użyjemy cukru trzcinowego, najlepiej go zmielić, by uzyskać cukier puder), nadal ubijać, ale na mniejszych obrotach, dodać orzechy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w 200 °C (ok. 15 minut).

Przekroić ciasto na 3 lub 4 części, przełożyć dżemem lub konfiturą porzeczkową, udekorować bitą śmietaną lub jogurtem greckim i pokrojonymi mandarynkami. Smacznego!

English
Method:
Grind the nuts. Beat the egg whites with sugar, add the yolks and stir everything delicately with the ground nuts. Bake in a flat baking tin at 390 °F for about 15 minutes.

Cut the cake into 3 or 4 parts, spread with the jam and put one on another. Decorate with beaten cream or the Greek yoghurt and pieces of mandarins. Enjoy it!

Italian
Come si fa:
Macinare le noci (e se usiamo lo zucchero di canna, maciniamo anche lo zucchero). Sbattere gli albumi con lo zucchero, mescolare con i tuorli e le noci macinati delicatamente. Versare su una piastra ricoperta con la carta da forno. Cuocere nel forno già caldo a 200° C per circa 15 minuti.

Decorare con la panna montata oppure lo yogurt greco e qualche mandarino tagliato come ci piace. Buon appetito!