Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/11/2014

Ciasto z dynią i płatkami owsianymi/ Pumpkin & oats cake/ Torta con la zucca ed avena



Polska wersja:
Składniki:
2 szklanki podgotowanej i odsączonej dyni, uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym
4 jajka
250 g cukru
1/2 szklanka oliwy z oliwek lub oleju
250 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kakao
50 g mielonych płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
bakalie, orzechy wg uznania

+ konfitura do przełożenia

Wykonanie:
Ubij osobno pianę z białek. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki lub śliwki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o wysokich brzegach, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200 stopniach C. Ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć konfiturą lub czekoladą. Smacznego!


English version:
Ingredients:
2 cups of pumpkin purée (grated and cooked pumpkin)
4 eggs
9 oz sugar
1/2 cup of olive oil
9 oz cups plain white  flour
1 ts cinnamon
1 or 1/2 cup of raisins/dried cranberries or finely cut dry plums
1 tea spoon baking soda
1 ts cocoa
1/2 ts ground ginger
2 oz ground oat flakes
2 tbs bee honey
raisins, nuts etc as much as you like

Directions:
Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins/plums and salt, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites, and add the beaten whites and raisins/plums delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some baking paper and bake the cake in 180-200 degrees C for about 50 minutes. Brush the cake with coconut chocolate or your favourite jam. Enjoy!


Italian version:
Ingredienti:
2 tazze di pure' di zucca
4 uova
2 tazze di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
1- 2 cucchiaini di cannella
1 tazza di noci macinate
1/2 cucchiaino di sale
1 o 1/2 tazza di uvetta oppure altra frutta secca
1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio

Come si fa:
Sbattere gli albumi fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando dai tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, pure' e poi aggiungere le uvetta/frutta e la cannella. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel forno già caldo a 180 °C per circa 45 minuti. Servire con la vostra confettura preferita. Buon appetito!







Wersja z czekoladą - With chocolate - Con la cioccolata