Labels

19/11/2014

Ciasto z dynią i płatkami owsianymi/ Pumpkin & oats cake/ Torta con la zucca ed avena


#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polska wersja:
Składniki:
2 szklanki podgotowanej i odsączonej dyni, uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym
4 jajka
250 g cukru
1/2 szklanka oliwy z oliwek lub oleju
250 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kakao
50 g mielonych płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
bakalie, orzechy wg uznania

+ konfitura do przełożenia

Wykonanie:
Ubij osobno pianę z białek. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki lub śliwki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o wysokich brzegach, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200 stopniach C. Ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć konfiturą lub czekoladą. Smacznego!


English version:
Ingredients:
2 cups of pumpkin purée (grated and cooked pumpkin)
4 eggs
9 oz sugar
1/2 cup of olive oil
9 oz cups plain white  flour
1 ts cinnamon
1 or 1/2 cup of raisins/dried cranberries or finely cut dry plums
1 tea spoon baking soda
1 ts cocoa
1/2 ts ground ginger
2 oz ground oat flakes
2 tbs bee honey
raisins, nuts etc as much as you like

Directions:
Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins/plums and salt, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites, and add the beaten whites and raisins/plums delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some baking paper and bake the cake in 180-200 degrees C for about 50 minutes. Brush the cake with coconut chocolate or your favourite jam. Enjoy!


Italian version:
Ingredienti:
2 tazze di pure' di zucca
4 uova
2 tazze di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
1- 2 cucchiaini di cannella
1 tazza di noci macinate
1/2 cucchiaino di sale
1 o 1/2 tazza di uvetta oppure altra frutta secca
1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio

Come si fa:
Sbattere gli albumi fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando dai tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, pure' e poi aggiungere le uvetta/frutta e la cannella. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel forno già caldo a 180 °C per circa 45 minuti. Servire con la vostra confettura preferita. Buon appetito!







Wersja z czekoladą - With chocolate - Con la cioccolata

No comments:

Post a Comment