Labels

13/11/2014

Sernik fantazyjny - Quark fantasy cheese cake - Torta con il formaggio quark fantasiosa


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti

Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto

400 g mąki/ 14 oz plain white flour/ 400 g di farina
4 łyżki śmietany lub 1 jajko/ 4 tbs cream or 1 egg/ 4 cucchiai di panna o 1 uovo
50 g gorzkiej siekanej lub mielonej czekolady/ 2 oz ground dark chocolate/ 50 g di cioccolata fondente
3 łyżki zmielonych orzechów/ 3 tbs ground nuts/3 cucchiai di noci macinate
200 g masła lub margaryny/7 oz butter or margarine/ 200 g di burro o margarina
1 łyżka cukru/ 1 tbs sugar/ 1 cucchiaio di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
1 kg twarogu/ 35 oz quark cheese/ 1 chilo di formaggio quark
1 łyżka masła/ 1 tbs butter/ 1 cucchiaio di burro
400 g cukru/ 14 oz sugar/ 400 g di zucchero
2 budynie waniliowe lub śmietankowe albo 3 łyżki mąki ziemniaczanej/3 tbs potato flour/3 cucchiai di fecola di patate
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
bakalie/raisins to taste/ uvetta a piacere

Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche i odstawić do zamrażalnika żeby stężało.

Ubić pianę z białek i odstawić. Wymieszać ser z resztą składników. Jeśli mamy zamiar transportować to ciasto, jak w moim przypadku, nie mieszamy masy serowej z pianą z białek, w innym przypadku, mieszamy z pianą.

Zetrzeć na tarce 2/3 zamrożonego ciasta na spód sporej foremki, przełożyć masą serową, zetrzeć resztę tj. 1/3 ciasta na wierzch (i w wersji do transportu, pokryć ubitą pianą z białek, wtedy stworzymy tzw. styropian, który spowoduje, że sernik nie będzie się kruszył). Upiec w 200 stopniach przez ok 40/50 minut. 


English
Method:
Knead a dough and leave it in the freezer until becomes solid.

Beat the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients, in the end add the beaten egg whites delicately. (If you need to transport the cake, as it was in my case, don't mix the beaten egg whites with the cheese cream).

Grate the 2/3 of the pastry onto your baking tin, cover it with the cheese cream, cover with the remaining 1/3 of the grated pastry. (Cover with the beaten egg whites, when you need to transport the cake). Bake at 200 degrees C/ 400 degrees F for about 40 - 50 minutes.

Italian
Come si fa:
Fare l'impasto e metterlo nel freezer per qualche tempo.

Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti. (Se dobbiamo trasportare la torta, non mischiamo gli albumi con la crema).

Grattugiare l'impasto (2/3) su una teglia, coprire con la crema, ricoprire con il 1/3 dell'impasto rimasto. (Per la torta da trasporto, mettiamo sopra gli albumi sbattuti). Cuocere al 200 gradi per circa 40-50 minuti.