Labels

13/11/2014

Kluski śląskie na słodko z orzechami - Silesian dumplings with walnuts - Gnocchi slesiani con le noci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
gotowane ziemniaki/ cooked potatoes/ patate lesse
mąka ziemniaczana/ potato flour/ fecola di patate
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
+
orzechy włoskie zmielone/ ground walnuts/ noci macinate
masło/ butter/ burro
cukier trzcinowy do smaku/ cane sugar to taste/ zucchero di canna a piacere

Polski
Wykonanie:
Zmielone ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać, ale zostawić 1/4 miejsca wolną, uzupełnić tę część mąką ziemniaczaną do poziomu całości. Jeśli mamy małą ilość ziemniaków, wbić jedno jajko, by się dobrze zlepiało (kluski śląskie - wersja obiadowa, z dużej ilości ziemniaków, nie wymagają jajek, ale jako że jest to deser, z jajkiem będzie pożywniejszy). Całość zagnieść i formować kulki, nabierając łyżką. Można w każdej zrobić palcem dołek, ale nie jest to konieczne, moja Babka 100 % Ślązaczka nigdy tak nie robiła, i jakoś i mnie nie za bardzo się chce ;-). Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać masła i posypać cukrem trzcinowym i mielonymi orzechami. Można też posypać płatkami owsianymi smażonymi na maśle. 


English and Italian versions on request...