Labels

13/11/2014

Kluski śląskie na słodko z orzechami - Silesian dumplings with walnuts - Gnocchi slesiani con le noci


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
gotowane ziemniaki/ cooked potatoes/ patate lesse
mąka ziemniaczana/ potato flour/ fecola di patate
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
+
orzechy włoskie zmielone/ ground walnuts/ noci macinate
masło/ butter/ burro
cukier trzcinowy do smaku/ cane sugar to taste/ zucchero di canna a piacere

Polski
Wykonanie:
Zmielone ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać, ale zostawić 1/4 miejsca wolną, uzupełnić tę część mąką ziemniaczaną do poziomu całości. Jeśli mamy małą ilość ziemniaków, wbić jedno jajko, by się dobrze zlepiało. Całość zagnieść i formować kulki, nabierając łyżką.

Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać masła i posypać cukrem trzcinowym i mielonymi orzechami. Można też posypać płatkami owsianymi smażonymi na maśle.











English and Italian versions soon...