Labels

04/11/2014

Chleb kminkowy - Caraway bread - Pane al cumino


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina bianca per pane
200 g letniej wody/ 200 g lukewarm water/ 200 g di acqua tiepida
40 g letniego mleka/ 1.5 oz lukewarm milk/ 40 g di latte tiepido
1 łyżeczka cukru/ 1 tea spoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
25 g świezych drożdży/ 0.8 oz yeast/ 25 g di lieviti di birra
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 ts salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
3-4 łyżki nasion kminku/ 3-4 tbs caraway seeds/ 3-4 cucchiai di semi di cumino
3-4 łyżki kminku mielonego/ 3-4 tbs caraway ground seeds/ 3-4 cucchiai di semi di cumino macinati

+
3 łyżki nasion słonecznika/ 3 tbs sunflower seeds/ 3 cucchiai di semi di girasole
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
smalec/ lard/ strutto


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić rozczyn  z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników, wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką.

Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć do keksówki o wymiarach 35/12 cm, wysmarowanej smalcem i oprószonej bułką tartą (lub mąką) i  znów odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Place the dough in a tin (shown in the photo) greased with lard and sprinkled with flour. 

Bake at about 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio metterlo in una teglia alta di 35/12 cm, unta con lo strutto e spruzzata con la farina e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.