Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/11/2014

Lasagne z karczochami po kalabryjsku - Lasagne with artichokes (Calabrian recipe) - Lasagne ai carciofi (ricetta Calabrese)

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
18 płatów makaronu lasagne*/ 18 lasagna noodles*/ 18 sfoglie di lasagne*
bukiet karczochów, tj. 6-8/ 6-8 artichokes/ un mazzo di carciofi, 6-8 circa
ok. 1 litr beszamelu**/ about 1 liter béchamel/ 1 litro di besciamella circa
1\2 szklanki czerwonego lub białego wina/ 1\2 cup red or white wine/ 1\2 tazza di vino rosso o bianco
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
250 g mozzarelli/ 250 g sliced mozzarella/ 250 g di mozzarella
2-4 jajka na twardo/ 2-4 hard boiled eggs/ 2-4 uova sode
100 g parmezanu/ 100 g Parmesan/ 100 g di parmigiano
2-3 łyżki masła/ 2-3 tbs butter/ 2-3 cucchiai di burro
rosół/ broth/ brodo
sól/ salt/ sale
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

(Naczynie na lasagne 35/28 cm, the recipe for 35/28 cm lasagna pan, ricetta per la lasagnera di 35/28 cm) 

Polski
Wykonanie: Naczynie na lasagne natłuścić i wyłożyć warstwą beszamelu, ułożyć 6 płatów lasagni na dno i przykryć kolejną warstwą beszamelu. Karczochy umyć, pozbawić twardych części i wydrążyć środek (na zdjęciach widać jak, nie raz, trzeba sporo usunąć!).

Pokroić wzdłuż karczochy, pokroić cebulę i razem poddusić na maśle i winie do miękkości, posolić do smaku.Ułożyć pierwszą warstwę karczochów z cebulą na beszamelu, przykryć rozkruszonymi mozzarellami. Ułożyć kolejne 6 płatów lasagni, przykryć beszamelem, ułożyć resztę karczochów, rozkruszone w rękach mozzarelle i jajka.Ułożyć ostatnie 6 płatów lasagni. Płaty pokryć ostatnią warstwą beszamelu i posypać parmezanem.

Zazwyczaj polewam jeszcze lasagne rosołem, stają się miększe i nawet można wtedy dać mniej beszamelu.

 Można jeszcze skropić oliwą lub masłem, a nawet mlekiem.  Piec w 180-200 st. ok. 40-50 minut.


* na zdjęciach lasagne zielone, ze szpinakiem/ in the photos green lasagne/ potete usare le lasagne verdi

** Beszamel "po mojemu":
Ponieważ jestem Polką, przyzwyczajoną do robienia budyniów, wykonuję sos beszamelowy jak budyń, nie tak jak powinno się go robić, (co można obejrzeć tutaj). Używam tych samych składników: 1 litr mleka, 100 g masła, 100 g mąki pszennej i tartą gałkę muszkatołową, sporą szczyptę soli, ale gotuję jak budyń. Do małego naczynia wsypuję mąkę, rozrabiam w małej ilości zimnego mleka, dolewam mleka, by nieco rozcieńczyć roztwór. Gotuję resztę mleka, pod koniec gotowania dodaję masło, gałkę i sól, gotujące się mleko zalewam roztworem mąki i mleka, szybko, energicznymi ruchami, ciągle mieszając, jak budyń. W smaku i konsystencji "mój" beszamel nie różni się bardzo od tego właściwego.



Powyżej: resztki z karczochów - Above: the rests from the artichokes - Sopra: la parte non utilizzata dei carciofi


Italian and English version on request, please fill in the CONTACT FORM...