Labels

06/11/2014

Pizza z pieczarkami i pomidorkami - Pizza with mushrooms and cherry tomatoes - Pizza con prataioli e pomodorini

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:

1. Pizza podstawowa/ Pizza base
ok. 300- 400 gr mąki/ 300-400g plain flour/ 300-400 g di farina per pizza
25 gr drożdży plus ok 1-2 łyżeczki cukru/ 0.8 oz yeast with 1-2 teaspoons sugar/ 25 g di lievito di birra con 1-2 cucchiaini di zucchero
ok. szklanka ciepłej wody z mlekiem lub mleka/ a mug of warm water with milk or milk/ 1 tazza di l'acqua tiepida o l'acqua mista con un po' di latte
ok. łyżka oleju z oliwek lub zwykłego/ a spoonful olive oil/ un cucchiaio di olio d'oliva
sól/ salt to taste/ sale

+ mąka/ flour/ farina q.b.
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva q.b.

2. Dodatek/ Seasonong/Condimento
150 g sera do pizzy/ 5.5 oz cheese for pizza/ 150 g di formaggio per la pizza
1 cebulka/ 1 onion/ 1 cipolla
250 g pieczarek/ 9 oz mushrooms/ 250 g di funghi prataioli
kilka pomidorków/ some cherry tomatoes/ qualche pomodorino
2-3 ząbki czosnku/ 2-3 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
kilka plasterków kiełbasy (np. śląskiej)/ some slice sausage/ un pezzo di salsiccia
majeranek/ marjoram/ maggiorana
oregano/ oregano/ origano


Polski:
1. Wykonanie pizzy:
Wyrobić rozczyn  z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników, wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką. Uwaga: konsystencja takiej pizzy ma być dość rzadka, nie taka jak na chleb, inaczej pizza nie będzie chrupiąca... Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć na blachę (u mnie jest to 1 blacha duża prostokątna i druga mała okrągła) natłuszczoną sporą ilością oliwy, ręcznie porozciągać ciasto gdyż nie da się go rozwałkować. Udekorować dodatkami. Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż pizze staną się rumiane i chrupiące.

2. Dodatek
Poddusić pod przykryciem przed ok. 15 minut pokrojoną cebulę z pieczarkami i majerankiem z odrobiną oliwy lub masła i wody. Po 15 minutach odkryć, posolić do smaku, dodać pokrojonego czosnku i zostawić na ogniu do odparowania. Pokroić kiełbaskę na drobne kawałki, pomidorki na połówki. Rozkruszyć w rękach ser, ułożyć go na pizzy, następnie udekorować ją połówkami pomidorków, pieczarkami, kawałkami kiełbasy i posypać oregano. Można skropić oliwą.


Pizzerinka regionalna: Cebularze lubelskie

English:
Method: 1. Pizza
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Place the dough in 2 pizza tins greased with olive oil. Decorate with the seasoning. Bake at about 200° C (390° F) until golden brown and crispy. 



2. Seasoning

Chop the onion and the mushrooms and fry in oil until evaporate, add a pinch of salt and marjoram to taste. Cut the sausage into small pieces and the cherry tomatoes in halves. Decorate the pizza with the cheese first and then with the mushrooms, tomatoes and pieces of sausage. Sprinkle with olive oil and oregano.

Italiano:
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero ed un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma. Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio ed abbastanza liquido e metterlo in 2 teglie per la pizza unte con l'olio d'oliva. Decorare con il condimento. Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché le pizze non diventino dorate e croccanti.

2. Condimento
Preparare un soffritto con cipolla e prataioli (sbucciati e tagliati) aggiungere un po' di sale e maggiorana a piacere ed a fine cottura aggiungere l'aglio. Tagliate la salsiccia a dadini, invece i pomodorini a metà. Decorare la superficie di pizza prima con la mozzarella per la pizza e poi con i pomodorini, i prataioli, la salsiccia ed alla fine cospargere con l'origano.