Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/11/2014

Ciasto z granatami - Pomegranate cake - Torta alla melagrana


Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients:

1. Ciasto drożdżowe/ Yeast cake/ L'impasto
165 g mąki/ 5.8 oz white plain flour/ 165 g di farina
5 g drożdży/ 0.2 oz yeast/  5 g di lievito di birra
1-4 łyżki mleka/ 1-4 tbs milk/ 1-4 cucchiai di latte
10 g cukru/ 0.5 oz sugar/ 10 g di zucchero
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
110 g masła/ 3.8 oz butter/ 110 g di burro

+ mąka do wyrobienia/ flour for kneading/ farina per impastare


2. Wypełnienie/ Seasoning/ Condimento
ziarenka z 2 granatów/ 2 pomegranate grains/ i chicchi di 2 melagrane
90 g cukru trzcinowego/ 3 oz cane sugar/ 90 g di zucchero di canna
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
250 g ricotty/ 9 oz ricotta cheese/ 250 g di ricotta
250 g gotowego budyniu waniliowego/ 9 oz vanilla custard/ 250 g di crema alla vaniglia pronta
20 g skrobi kukurydzianej/ 0.7 oz corn starch/ 20 di amido di mais
skórka z 1 cytryny organicznej/ 1 organic lemon peel/ buccia di 1 limone non trattato
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski 
Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe (tj. krucho-drożdżowe)
Zrobić rozczyn  z drożdży, cukru i mleka, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników (tj. jajka, ricotta, budyń, masło (może być stopione) o temperaturze pokojowej), wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką.

Gotowe, tj. wyrośnięte ciasto, włożyć do tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, obkleić ciastem brzegi tortownicy i wypełnić masą serowo-budyniowo-granatową.

Piec w temperaturze 160-180°C przez ok. 50 minut. Gotowe ostudzić. Udekorować ziarenkami granatu.

2. Wypełnienie (tj. masa serowo-budyniowo-granatowa)
Wymieszać porządnie ser ricottę z budyniem waniliowym (uprzednio zrobionym) ze skrobią kukurydzianą, jajkami, żółtkami, cukrem, startą skórką z cytryny, ziarenkami z granatów, masłem i szczyptą soli. Wypełnić tak przygotowaną masą ciasto.

English:
Method:

1. Yeast cake
Melt the yeast with sugar and lukewarm milk and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Place the dough in a round cake-pan (22 or 24 cm/ 8 or 9 inches) wrapped with baking paper and fill with the ricotta-custard-pomegranates cream. 

Bake at about 160-180° C (320-360° F) for about 50 minutes. Serve cold with some fresh pomegranate grains. 

2. Seasoning (ricotta-custard-pomegranates cream)
Stir all the ingredients well with a table spoon until the cream becomes homogeneous.

Italiano:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero ed il latte tiepido ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio metterlo in una teglia rotonda, alta 22 o 24 cm, ricoperta con la carta da forno. Riempire con la crema di ricotta-vaniglia-melagrane.

Cuocere al forno caldo di 160 - 180° C per 50 minuti circa. Servire la torta raffreddata con chicchi di melagrana.

2. Condimento (la crema)
Mescolare e amalgamare tutti gli ingredienti bene finché la crema non diventa omogenea.



Źródło przepisu: Recipe source: La ricetta originale: Guida Cucina gennaio (January, styczeń) 2014, p. 65.