Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/11/2014

Chleb z nasionami dyni i kminkiem - Caraway and pumpkin seeds bread - Pane con semi di zucca e cumino


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g mąki z pełnego przemiału/ 7 oz white whole meal flour/ 200 g di farina integrale
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina bianca per pane
240 g letniej wody/ 240 g warm water/ 240 g di acqua tiepida
1 łyżeczka cukru/ 1 tea spoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
25 g świezych drożdży/ 0.8 oz yeast/ 25 g di lieviti di birra
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 ts salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
3-4 łyżki kminku/ 3-4 tbs caraway seeds/ 3-4 cucchiai di semi di cumino
3-4 łyżki pestek z dyni/ 3-4 tbs pumpkin seeds/  3-4 cucchiai di semi zucca

+
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
smalec/ lard/ strutto


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić rozczyn z ciepłych składników używając na początku tylko mąkę z pełnego przemiału, drożdże rozpuszczone z cukrem i wodą  i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką. Po upływie czasu (jeśli damy rozczyn do ciepłego szabaśnika, czas się nam skróci) wyrabiamy ciasto dodając resztę składników - jak na zdjęciach (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut).

Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć do keksówki o wymiarach 35/12 cm, wysmarowanej smalcem i oprószonej mąką i  znów odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (podwojenia objetości). Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący.

English:
Method:
Using lukewarm ingredients (whole meal flour, yeast, sugar  and some water) make a leaven and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then knead a dough with your hands for at least 10 minutes using the leaven plus all the other ingredients (as shown in the photos). Place the dough in a tin (shown in the photo) greased with lard and sprinkled with flour. Bake at about 200° C (390° F) until golden brown and crunchy.

Italian:
Come si fa:
Lavorare prima solo la farina integrale con il lievito sciolto con un po' d'acqua e lo zucchero e lasciare a riposare coperto, al caldo finché non raddoppierà la dimensione.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio metterlo in una teglia alta di 35/12 cm, unta con lo strutto e spruzzata con la farina e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo.  Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.