#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g mąki z pełnego przemiału/ 7 oz white whole meal flour/ 200 g di farina integrale
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina bianca per pane
240 g letniej wody/ 240 g warm water/ 240 g di acqua tiepida
1 łyżeczka cukru/ 1 tea spoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
25 g świezych drożdży/ 0.8 oz yeast/ 25 g di lieviti di birra
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 ts salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
3-4 łyżki kminku/ 3-4 tbs caraway seeds/ 3-4 cucchiai di semi di cumino
3-4 łyżki pestek z dyni/ 3-4 tbs pumpkin seeds/ 3-4 cucchiai di semi zucca
+
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
smalec/ lard/ strutto
Wykonanie:
Wyrobić rozczyn z ciepłych składników używając na początku tylko mąkę z pełnego przemiału, drożdże rozpuszczone z cukrem i wodą i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką. Po upływie czasu (jeśli damy rozczyn do ciepłego szabaśnika, czas się nam skróci) wyrabiamy ciasto dodając resztę składników - jak na zdjęciach (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut).
Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć do keksówki o wymiarach 35/12 cm, wysmarowanej smalcem i oprószonej mąką i znów odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (podwojenia objetości). Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący.
English:
Method:
Using lukewarm ingredients (whole meal flour, yeast, sugar and some water) make a leaven and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then knead a dough with your hands for at least 10 minutes using the leaven plus all the other ingredients (as shown in the photos). Place the dough in a tin (shown in the photo) greased with lard and sprinkled with flour. Bake at about 200° C (390° F) until golden brown and crunchy.
Italian:
Come si fa:
Lavorare prima solo la farina integrale con il lievito sciolto con un po' d'acqua e lo zucchero e lasciare a riposare coperto, al caldo finché non raddoppierà la dimensione.
Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio metterlo in una teglia alta di 35/12 cm, unta con lo strutto e spruzzata con la farina e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo. Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.
No comments:
Post a Comment