Labels

19/11/2014

Galareta z kurczaka - Chicken in gelatin - Pollo in gelatina

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe/ Una ricetta di mia Mamma

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
4 udka (duże) z kurczaka/ 4 big chicken legs/ 4 cosce di pollo grandi
1 marchewka/ 1 carrot/ 1 carota
1,5 litra wody/ 1,5 liter water/ 1,5 litro d'acqua
nać z pietruszki/ parsley/ prezzemolo
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
żelatyna/ gelatin/ gelatina

Polski
Wykonanie: Zagotować półtora litra wody i wrzucić do niej udka. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, tak żeby mięso odchodziło od kości. Część wody wyparuje, powinno pozostać ok. 1 litra wody. Następnie, łyżką cedzakową wyjąć całość mięsa z kośćmi na tacę. Oddzielić mięso od kości, usunąć wszystkie żyłki i skórę, czyste mięso włożyć do salaterek.

Do wywaru wrzucić przekrojoną wzdłuż marchewkę (by się szybciej ugotowała). Gdy będzie miękka, wyciągnąć, pokroić w kosteczki i porcyjkami wrzucać do salaterek. Pokroić na drobno zieloną pietruszkę i włożyć do salaterek.

Według przepisu na opakowaniu, zastosować żelatynę w pozostałym wywarze, posolić do smaku. Zalać nim mięso i warzywa w salaterkach. Odstawić w chłodne miejsce, np. do lodówki. Nie zamrażać.




 Italian and English versions on request....

No comments:

Post a Comment