Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/11/2014

Galareta z kurczaka - Chicken in gelatin - Pollo in gelatina

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe/ Una ricetta di mia Mamma


Polish/English/Italiano

Składniki/Ingredients/ Ingredienti
4 udka (duże) z kurczaka/ 4 big chicken legs/ 4 cosce di pollo grandi
1 marchewka/ 1 carrot/ 1 carota
1,5 litra wody/ 1,5 liter water/ 1,5 litro d'acqua
nać z pietruszki/ parsley/ prezzemolo
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
żelatyna/ gelatin/ gelatina

Polski
Wykonanie: Zagotować półtora litra wody i wrzucić do niej udka. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, tak żeby mięso odchodziło od kości. Część wody wyparuje, powinno pozostać ok. 1 litra wody. Następnie, łyżką cedzakową wyjąć całość mięsa z kośćmi na tacę. Oddzielić mięso od kości, usunąć wszystkie żyłki i skórę, czyste mięso włożyć do salaterek.

Do wywaru wrzucić przekrojoną wzdłuż marchewkę (by się szybciej ugotowała). Gdy będzie miękka, wyciągnąć, pokroić w kosteczki i porcyjkami wrzucać do salaterek. Pokroić na drobno zieloną pietruszkę i włożyć do salaterek.

Według przepisu na opakowaniu, zastosować żelatynę w pozostałym wywarze, posolić do smaku. Zalać nim mięso i warzywa w salaterkach. Odstawić w chłodne miejsce, np. do lodówki. Nie zamrażać.




 Italian and English versions on request....