Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (97) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (89) Desserts (89) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/11/2014

Pizza biała z sardelami i cebulą - White pizza with anchovies and onions - Pizza bianca con le acciughe e cipolla


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:

1. Pizza podstawowa/ Pizza base
ok. 300- 400 gr mąki/ 300-400g plain flour
25 gr drożdży plus ok 1-2 łyżeczki cukru/ 0.8 oz yeast with 1-2 teaspoons sugar/ 25 g di lievito di birra con 1-2 cucchiaini di zucchero
ok. szklanka ciepłej wody z mlekiem lub mleka/ a mug of warm water with milk or milk
ok. łyżka oleju z oliwek lub zwykłego/ a spoonful olive oil/ un cucchiaio di olio d'oliva
sól/ salt to taste/ sale

+ mąka/ flour/ farina q.b.
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva q.b.

2. Dodatek/ Seasonong/Condimento
150 g sera do pizzy/ 5.5 oz cheese for pizza/ 150 g di formaggio per la pizza
1 cebulka/ 1 onion/ 1 cipolla
40 g sardeli w oliwie/1.4 anchovies in oil/ 40 g di acciughe sott'olio
oliwki zielone wg gustu/ green olives to taste/ olive verdi a piacere
oregano/ oregano/ origano

Polski:
1. Wykonanie pizzy:
Wyrobić rozczyn  z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników, wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką. Uwaga: konsystencja takiej pizzy ma być dość rzadka, nie taka jak na chleb, inaczej pizza nie będzie chrupiąca...

Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć na blachę (u mnie jest to 1 blacha duża prostokątna i druga mała okrągła) natłuszczoną sporą ilością oliwy, ręcznie porozciągać ciasto gdyż nie da się go rozwałkować. Udekorować dodatkami.

Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż pizze staną się rumiane i chrupiące.

2. Dodatek
Poddusić pokrojoną cebulę na patelni z odrobiną oliwy i wody, posolić. Pokroić sardele  i ewentualnie oliwki na drobne kawałki. Rozkruszyć w rękach ser, ułożyć go na pizzy, następnie udekorować ją cebulą, sardelami i oliwką a na koniec pokropić olejem ze słoiczka z sardelami i posypać oregano.


English:
Method:
1. Pizza
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Place the dough in 2 pizza tins greased with olive oil. Decorate with the seasoning. 

Bake at about 200° C (390° F) until golden brown and crispy. 

2. Seasoning
Chop the onion and fry in oil until become translucent, add a pinch of salt. Chop the olives and anchovies. Decorate the pizza with the cheese first and then with the onions, olives and anchovies. Sprinkle with olive oil and oregano.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio ed abbastanza liquido e metterlo in 2 teglie per la pizza unte con l'olio d'oliva. Decorare con il condimento.

Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché le pizze non diventino dorate e croccanti.

2. Condimento
Preparare un soffritto con cipolla, aggiungere un po' di sale a piacere. Tagliate le alici e le olive a dadini. Decorare la superficie di pizza prima con la mozzarella per la pizza e poi con questo condimento ed alla fine cospargere con l'olio rimasto nel vasetto con le alici e l'origano.