Labels

05/11/2014

Pizza biała z sardelami i cebulą - White pizza with anchovies and onions - Pizza bianca con le acciughe e cipolla

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano

Składniki/Ingredients:

1. Pizza podstawowa/ Pizza base
ok. 300- 400 gr mąki/ 300-400g plain flour
25 gr drożdży plus ok 1-2 łyżeczki cukru/ 0.8 oz yeast with 1-2 teaspoons sugar/ 25 g di lievito di birra con 1-2 cucchiaini di zucchero
ok. szklanka ciepłej wody z mlekiem lub mleka/ a mug of warm water with milk or milk
ok. łyżka oleju z oliwek lub zwykłego/ a spoonful olive oil/ un cucchiaio di olio d'oliva
sól/ salt to taste/ sale

+ mąka/ flour/ farina q.b.
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva q.b.

2. Dodatek/ Seasonong/Condimento
150 g sera do pizzy/ 5.5 oz cheese for pizza/ 150 g di formaggio per la pizza
1 cebulka/ 1 onion/ 1 cipolla
40 g sardeli w oliwie/1.4 anchovies in oil/ 40 g di acciughe sott'olio
oliwki zielone wg gustu/ green olives to taste/ olive verdi a piacere
oregano/ oregano/ origano

Polski:
1. Wykonanie pizzy:
Wyrobić rozczyn  z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników, wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką. Uwaga: konsystencja takiej pizzy ma być dość rzadka, nie taka jak na chleb, inaczej pizza nie będzie chrupiąca...

Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć na blachę (u mnie jest to 1 blacha duża prostokątna i druga mała okrągła) natłuszczoną sporą ilością oliwy, ręcznie porozciągać ciasto gdyż nie da się go rozwałkować. Udekorować dodatkami.

Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż pizze staną się rumiane i chrupiące.

2. Dodatek
Poddusić pokrojoną cebulę na patelni z odrobiną oliwy i wody, posolić. Pokroić sardele  i ewentualnie oliwki na drobne kawałki. Rozkruszyć w rękach ser, ułożyć go na pizzy, następnie udekorować ją cebulą, sardelami i oliwką a na koniec pokropić olejem ze słoiczka z sardelami i posypać oregano.


English:
Method:
1. Pizza
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Place the dough in 2 pizza tins greased with olive oil. Decorate with the seasoning. 

Bake at about 200° C (390° F) until golden brown and crispy. 

2. Seasoning
Chop the onion and fry in oil until become translucent, add a pinch of salt. Chop the olives and anchovies. Decorate the pizza with the cheese first and then with the onions, olives and anchovies. Sprinkle with olive oil and oregano.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio ed abbastanza liquido e metterlo in 2 teglie per la pizza unte con l'olio d'oliva. Decorare con il condimento.

Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché le pizze non diventino dorate e croccanti.

2. Condimento
Preparare un soffritto con cipolla, aggiungere un po' di sale a piacere. Tagliate le alici e le olive a dadini. Decorare la superficie di pizza prima con la mozzarella per la pizza e poi con questo condimento ed alla fine cospargere con l'olio rimasto nel vasetto con le alici e l'origano.







No comments:

Post a Comment