Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/02/2015

Bułeczki sezamowe - Sesame rolls - Panini al sesamo

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 0
50 g siemienia lnianego/ 1.7 oz flax seed/ 50 g di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
180 g ciepłej wody/ 6.3 oz lukewarm water/ 180 g  di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1,5 łyżeczka soli/ 1.5 ts salt/ 1,5 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
jajko do pędzlowania/ an egg for brushing/ 1 uovo per spennellare

Polski
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 180 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i dodać ok połowę mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Następnie dodać ziarno sezamu (można dać więcej - wg gustu, dałam 50 g, żeby bułeczki nie były zbyt gorzkie od ziaren sezamu), resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną) i pozostawić do wyrośnięcia.

Wysmarować tłuszczem blachę. Ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki, naciąć krzyżyki i pędzlować jajkiem (lub samym żółtkiem).  Piec ok. 8-10 minut w 220°C. Gdy uderzymy nożem w spód bułeczki powinna dać wrażenie, że jest pusta w środku. Odstawić na kratkę do ostudzenia.

English
Method: Melt the yeast with sugar and about 6 oz of lukewarm water in a bowl. Add the flour and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. Add sesame seeds with salt to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Divide the dough into 12 equal parts and form small buns/rolls. Brush them with an egg yolk or a beaten egg. Bake at about 220° C (430° F) for about 8-10 minutes. 

Italiano
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero e 180 g d'acqua tiepida ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora. Amalgamare i semi di sesamo ed il sale con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti. Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo. 

Dividere l'impasto in 12 pezzi uguali e formare le pagnotte con un segno della croce. Glassare con l'uovo sbattuto o il tuorlo . Cuocere al forno caldo di 220° C per circa 8-10 minuti finché le basi suonano vuote quando le picchierete. Trasferite su una griglia a raffreddare.