Labels

04/02/2015

Bułeczki sezamowe - Sesame rolls - Panini al sesamo

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 0
50 g siemienia lnianego/ 1.7 oz flax seed/ 50 g di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
180 g ciepłej wody/ 6.3 oz lukewarm water/ 180 g  di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1,5 łyżeczka soli/ 1.5 ts salt/ 1,5 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
jajko do pędzlowania/ an egg for brushing/ 1 uovo per spennellare

Polski
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 180 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i dodać ok połowę mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Następnie dodać ziarno sezamu (można dać więcej - wg gustu, dałam 50 g, żeby bułeczki nie były zbyt gorzkie od ziaren sezamu), resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną) i pozostawić do wyrośnięcia.

Wysmarować tłuszczem blachę. Ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki, naciąć krzyżyki i pędzlować jajkiem (lub samym żółtkiem).  Piec ok. 8-10 minut w 220°C. Gdy uderzymy nożem w spód bułeczki powinna dać wrażenie, że jest pusta w środku. Odstawić na kratkę do ostudzenia.

English
Method: Melt the yeast with sugar and about 6 oz of lukewarm water in a bowl. Add the flour and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. Add sesame seeds with salt to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Divide the dough into 12 equal parts and form small buns/rolls. Brush them with an egg yolk or a beaten egg. Bake at about 220° C (430° F) for about 8-10 minutes. 

Italiano
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero e 180 g d'acqua tiepida ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora. Amalgamare i semi di sesamo ed il sale con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti. Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo. 

Dividere l'impasto in 12 pezzi uguali e formare le pagnotte con un segno della croce. Glassare con l'uovo sbattuto o il tuorlo . Cuocere al forno caldo di 220° C per circa 8-10 minuti finché le basi suonano vuote quando le picchierete. Trasferite su una griglia a raffreddare.