Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/02/2015

Szkockie ciastka z mąki owsianej - Traditional Scottish Oatmeal Cakes - Biscotti scozzesi con farina d'avena

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
1 szklanka mąki/ 1 teacup plain flour/ 1 tazza di farina
1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków)/ 1 teacup oatmeal/ 1 tazza di farina d'avena
85 g masła/ 3 oz butter/ 85 g di burro
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
szczypta soli*/ a pinch of salt*/ un pizzico di sale*
1/2 szklanki mleka/ half teacup milk/ 1/2 di tazza di latte
1 szklanka cukru pudru brązowego**/ 1 teacup powdered brown sugar**/ 1 tazza di zucchero grezzo a velo**
1 żółtko***/ 1 yolk***/ 1 tuorlo***

* w przepisie właściwym, łyżeczka soli/ originally level teaspoon salt/ nella ricetta originale: 1 cucchiaino di sale
**w przepisie właściwym, łyżka cukru brązowego/ originally tablespoon brown sugar/ nella ricetta originale: 1 cucchiaio di zucchero grezzo
***w przepisie właściwym, żółtka brak/ originally no yolk/ nella ricetta originale senza tuorlo

Polski:
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość minimum ok 5 mm, lepiej grubsze, wykroić kółka (większe szklanką, lub mniejsze kieliszkiem).

Piec w 200°C przez ok. 15 minut.

Ciastka szkockie skatalogowane są na Lokalnych smakołykach -  moim blogu katalogu przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek Polski i całego świata od A do Z

English
Method:
Using all the ingredients knead the dough. Roll the dough out and cut out round cakes.  Bake at 390°F for about 15 minutes.

Versione italiana 
Come si fa:
Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di minimum mezzo centimetro, ma meglio di più. Formiamo i biscotti rotondi con un bicchiere da vino o una tazza.

 Facciamoli cuocere nel forno già caldo a 200°C per 15 minuti circa.