Labels

11/02/2015

Ciasto pączkowe - Dougnut Pastry Cake - Torta ai krapfen



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
0.5 kg mąki/ 17 oz all purpose white flour/ 500 g di farina
4 żółtka/ 4 yolks/ 4 tuorli
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
2 łyżki oleju/ 2 tbs oil/ 2 cucchiai di olio
225 ml mleka/ 225 ml milk/ 225 ml di latte
60 g drożdży/ 2 oz yeast/ 60 g di lievito di birra fresco
50 g cukru/ 2 oz sugar/ 50 g di zucchero
2 łyżki spirytusu lub octu winnego/ 2 tbs wine vinegar/ 2 cucchiai di aceto di vino

+ dżem/ jam/ marmellata
trochę  cukru i maku do posypania/ poppy and sugar for sprinkling/ zucchero e papavero per cospargere



Wersja polska
Wykonanie:
Wykonanie, pierw rozczyn z drożdży cukru, mleka i odrobiny mąki, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrabiamy ponownie dodając resztę mąki, jajka i żółtka... po wyrobieniu, na końcu dodać 2 łyżki oleju, na samym końcu octu. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Rozwałkować ciasto na grubość 0.5 cm, wyłożyć ciastem blaszkę nałożyć na dżem, rozsmarować i przykryć kolejnym płatem ciasta (ja piekłam na blaszce w formie serca). Odczekać trochę by podrosło. Posypać obficie makiem i cukrem (najlepiej trzcinowym).

Piec ok. 20 minut w temperaturze 220°C. Pod koniec pieczenia można posypać kawałkami masła, żeby skórka stała się smaczniejsza.

English:
Method:
Melt the yeast with lukewarm milk, sugar and some flour and leave it for about 20 minutes to grow. Add the rest of the flour, the yolks, the egg and knead the dough, add the oil and vinegar at the very end. Wait at least an hour until the dough grows well (in a warm place).

Roll the dough out and cut out two pieces of rectangular or heart shape. Place the first one onto a baking tin (wrapped with baking paper), spread with jam and cover with the second one. Sprinkle with poppy seeds and brown sugar.

Bake at about 220° C (430° F) for about 50-60 minutes.

Italiano:
Come si fa:
Fate l'impasto con il lievito, latte tiepido, lo zucchero e un po' di farina e lasciate a riposare per circa 20 minuti. Poi impastiamo ancora con il resto della farina, l'uovo ed i tuorli. Alla fine amalgamiamo con l'olio e dopo l'aceto. Lasciamo a riposare per un ora circa.

Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro e formiamo due piastre (o cuori), mettiamo la prima sulla teglia ricoperta con la carta da forno, spalmiamo la marmellata, copriamo con la seconda piastra dell'impasto.

Cospargere abbondantemente con zucchero di canna e con i semi di papavero e cuocete in forno caldo di 220° C per circa 20 minuti.