Labels

13/02/2015

Szybki torcik czekoladowo-kawowy - Quick coffee and chocolate cake - Mattonella al cioccolato e caffè

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
150 g mąki pszennej/ 5.3 oz plain white flour/ 150 g di farina 00
łyżka mąki ziemniaczanej/  1 tbs potato flour/  1 cucchiaio di fecola di patate
150 g cukru/ 5.3 oz sugar/ 150 g di zucchero
sok z polowy cytryny/ 1/2 lemon juice/ spremuta di 1/2 di limone

Krem biały/ White cream/ Crema bianca
250 g serka masracpone/ 9 oz mascarpone cheese/ 250 g di mascarpone
4 łyżki cukru/ 4 tbs sugar/ 4 cucchiai di zucchero
2 białka/ 2 egg whites/ 2 albumi

+
200 g startej mlecznej lub gorzkiej czekolada/ 7 oz grated dark or milk chocolate/ 200 g di cioccolato fondente o al latte grattuggiato
1/2 szklanki mocnej kawy/ 1/2 teacup coffee/ 1 bicchiere di caffè



Polski
Wykonanie

Biszkopt
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąkami do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w keksówce w 200 °C (ok. 30-40 min.).

Upieczony biszkopt odstawić na dłuższy czas.  Odkroić brzegi, przekroić dwukrotnie wzdłuż i nasączyć kawą wszystkie trzy części, przełożyć kremem każdą z nich, posypać startą czekoladą i dowolnie udekorować. (Na zdjęciu serca biszkoptowe, jedno posmarowane mascarpone, drugie roztopioną czekoladą).

Krem biały
Ubić pianę z białek na parze (dodać szczyptę soli i dwie łyżki cukru). Osobno ubić ser mascarpone z 2 łyżkami cukru. Delikatnie połączyć białka z serkiem.

Italiano
Come si fa:
Prima fare il pandispagna rettangolare. Quando diventa freddo, eliminate la crosta, poi tagliatelo, vengono 3 piastre (rettangoli). Bagnare tutte le tre piastre con il caffè e poi mettere la crema bianca, cospargete con il cioccolato grattuggiato. Decorare con dei cuori fatti col pan di Spagna rimasto.

Crema bianca
Mettete gli albumi in una ciotola ed immergetela in un recipiente con acqua tiepida, aggiungete agli albumi un pizzico di sale e 2 cucchiai di zucchero. Montateli a neve. A parte, lavorate a crema il mascarpone con 2 cucchiai di zucchero e incorporatelo negli albumi delicatamente.



English version on request: fill in the Contact Form