Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/02/2015

Ciasto herbaciane z bakaliami - Tea cake with dried fruit - Dolce da tè con la frutta secca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 0
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
180 g mocnej esencji herbacianej/ 6.3 oz strong black tea/ 180 g di tè nero forte
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
pół łyżeczki soli/ 0.5 ts salt/ 0,5 di cucchiaino di sale
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
50 g stopionego masła/ 50 g melted butter/ 50 g di burro ammorbidito
starta skórka z pomarańczy/ grated orange peel/ scorza grattugiata di 1 arancia
250 g bakalii*/ 250 g dried fruit and nuts*/ 250 g di frutta secca*
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
cukier do posypania/ sugar for sprinkling/ zucchero per cospargere

*przykładowo: kandyzowana skórka z pomarańczy, suszone morele, owoce goji, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie, pestki z moreli, pestki z dyni, migdały ...
* for example: candied orange peel, dried apricots, goji fruits, dried cranberries, raisins, pumpkin seeds, walnuts, (bitter) almonds ...
* scorze candite d'arancia, albicocche, semi di zucca, noci, armelline, bacche di goji, mirtilli, mandorle...

Polski:
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej esencji herbacianej z łyżeczką cukru i dodać ok. połowę mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną) i pozostawić do wyrośnięcia (gdy trzeba dodać ciepłego mleka). Wysmarować tłuszczem blachę. Nasmarować foremkę, włożyć ciasto i posypać obficie cukrem trzcinowym (dzięki temu powstanie chrupiąca skórka).  Piec ok. 50-60 minut w 220°C. Gdy uderzymy nożem w spód ciasta powinna dać wrażenie, że jest puste w środku. Odstawić na kratkę do ostudzenia.

English:
Method: Melt the yeast with sugar and about 6 oz of lukewarm tea in a bowl. Add the flour and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. Add dried fruit with salt to the dough, stir everything well together (add some warm milk and more flour if it is needed) and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Place the dough in a baking tin (it's size shown in the photo below) and sprinkle with cane sugar. Bake at about 220° C (430° F) for about 50-60 minutes. 


Italiano: 
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero ed il tè tiepido ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora. Amalgamare la frutta secca ed il sale con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti (se serve, aggiungete più farina e un po' di latte tiepido). Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo. Cospargere abbondantemente con zucchero di canna e cuocete in forno caldo di 220° C per circa 50-60 minuti finché la base suona vuota quando la picchierete. Se serve, rimettere in forno (senza lo stampo) ancora per un po'. Trasferite su una griglia a raffreddare.


(Keksówka 35 cm/ 12 cm - The baking tin of 35 cm/12 cm - 
La teglia di 35 cm/12 cm)