Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/02/2015

Keks z bakaliami - Dry fruit cake - La torta con la frutta secca


Polish
Składniki:
6 jajek
pełna szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
niepełna szklanka oleju z oliwek lub innego, wg gustu
2 pełne szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie (dość sporo): posiekane orzechy włoskie, skórka z pomarańczy biologicznej starta lub kandyzowana, siekane śliwki suszone, daktyle, figi i inne, plus łyżka mąki do oprószenia
(zamiast bakalii można wsypać posiekane świeże owoce)

Wykonanie:
Przy użyciu miksera, ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej, miksujemy ponownie, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę z proszkiem, na koniec łyżką mąki oprószone bakalie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok 40-60 minut, można w keksówce, ale nie jest to konieczne, wystarczy blacha z wysokimi brzegami. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smakołyk!

English
Ingredients:
6 eggs
1 cup sugar
vanilla
1 cup olive oil
2 cups plain flour
1 1/2 teaspoon baking powder
dry fruit: sliced walnuts, organic orange peel or candied oranges, sliced dry plums, dates, figs etc
(instead of dry fruit it is possible to use fresh sliced fruit)

Directions:
You need to use your cooking mixer, beat the eggs with sugar and vanilla, when beaten add oil, mix the flour & baking powder and eventually the dry fruit iced with a spoonful of flour. Bake in 180 degrees C for about 40 - 60 minutes. Serve iced with icing sugar. Delicious....

Italian
Ingredienti:
6 uova
1 tazza di zuchero
1 bustina di vaniglina
1 tazza di olio 
2 tazze di farina 00
1 1/2 di cucchiaino di lievito
frutta secca a piacere: uvetta, scorza d'arancia candita, noci, datteri, fichi, mandorle...

Come si fa:
Sbattere gli albumi con lo zucchero e vaniglia, poi aggiungere l'olio, amalgamare con la farina, lievito e la frutta secca (mischiata con 1 cucchiaio di farina). Cuocere la torta nel forno caldo di 180 gradi per circa 40-60 minuti. La torta ancora calda si decora con lo zucchero a velo.