Labels

09/02/2015

Pączki z cukrem cynamonowym - Dougnuts with cinnamon - Krapfen alla cannella

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
0.5 kg mąki/ 17 oz all purpose white flour/ 500 g di farina
4 żółtka/ 4 yolks/ 4 tuorli
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
2 łyżki oleju/ 2 tbs oil/ 2 cucchiai di olio
225 ml mleka/ 225 ml milk/ 225 ml di latte
60 g drożdży/ 2 oz yeast/ 60 g di lievito di birra fresco
50 g cukru/ 2 oz sugar/ 50 g di zucchero
2 łyżki spirytusu lub octu winnego/ 2 tbs wine vinegar/ 2 cucchiai di aceto di vino

+ dżem (domowa konfitura)/ jam/ marmellata
trochę  cukru pudru zmieszanego z cynamonem/ powdered sugar with cinnamon/ zucchero semolato con la cannella

Polski
Wykonanie: Wykonanie, pierw rozczyn z drożdży cukru, mleka i odrobiny mąki, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrabiamy ponownie dodając resztę mąki, jajka i żółtka... po wyrobieniu, na końcu dodać 2 łyżki oleju, na samym końcu octu. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Rozwałkować ciasto na grubość 0.5 cm i wykrawać niewielkie krążki, nałożyć na środek dżem (niewielką ilość, gdy damy więcej musimy je dobrze wtedy usmażyć, nie polecam dla niewprawionych), skleić i odczekać trochę, by podrosły, ale nie za długo.

Smażyć na głębokim oleju, z obu stron. Pączek powinien sam się przewrócić na drugą stronę. Drugą stronę smażymy ok minuty. Obtaczamy z cukrze zmieszanym z cynamonem, gdy pączki są jeszcze ciepłe.

English:
Method: Melt the yeast with lukewarm milk, sugar and some flour and leave it for about 20 minutes to grow. Add the rest of the flour, the yolks, the egg and knead the dough, add the oil and vinegar at the very end. Wait at least an hour until the dough grows well (in a warm place).

Roll the dough out and cut out small circles, fill them in with the jam and leave for a short while again.

Fry them in deep oil each side, they should turn on their own. Sprinkle with sugar mixed with cinnamon when they are still hot.

Italiano:
Come si fa: Fate l'impasto con il lievito, latte tiepido, lo zucchero e un po' di farina e lasciate a riposare per circa 20 minuti. Poi impastiamo ancora con il resto della farina, l'uovo ed i tuorli. Alla fine amalgamiamo con l'olio e dopo l'aceto. Lasciamo a riposare per un ora circa.

Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro e usando un bicchiere da vino tagliamo i dischi, riempiamo con un po' di marmellata e lasciamo a riposare per un attimo (no troppo a lungo).

Friggete i krapfen per circa 3 minuti, girandoli una volta (se non si girano da soli) finché non sono dorati da entrambi lati. Fate rotolare i krapfen nello zucchero alla cannella (amalgamate prima lo zucchero e la cannella in un piatto) mentre sono ancora caldi.