Labels

05/02/2015

Klopsy z pęczakiem i pieczarkami - Mushroom and barley cutlets - Polpette di orzo e champignon

Smakołyki Angeli via Facebook

Czyż nie wyglądają jak klopsy z mięsa? Smakują równie dobrze!

Aren't they like meatballs? They are as much tasty!

Assomigliano delle polpette di carne e sono ugualmente buone!


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ok. 100 g pęczaku/ about 4 oz pearl barley/ circa 100 g di orzo perlato
250 g pieczarek/ 9 oz mushrooms/ 250 g di champignon o prataioli
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 ząbek czosnku/ 1 clove garlic/ 1 spicchio d'aglio
3 łyżki oliwy lub masła/ 3 tbs olive oil or butter/ 3 cucchiai d'olio o burro
50 g parmezanu/ 2 oz Parmesan cheese/
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
bułka tarta do panierowania/ bread crumbs/ pan grattugiato

Polski
Wykonanie: Pieczarki myjemy, obieramy kroimy, razem z cebulą, podsmażamy na maśle lub oliwie, dusimy pod przykryciem przez ok 20 minut, solimy do smaku. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą, wrzucić do gotującej się wody (nieosolonej) i gotować przez 30 minut. Przemielić wszystkie składniki, ewentualnie zmiksować (tj. grzyby, ugotowaną kaszę, parmezan i jajko), posolić, popieprzyć do smaku. Formować kulki, obtoczyć je w bułce tartej (ewentualnie spłaszczyć, jak na fotografiach) i upiec na zloty kolor. 

English 
Directions: Wash the mushrooms, chop them, chop the onions and put them in a pan, add the butter or olive oil and salt. Close your pan with a cover and simmer them for about 20 minutes until they are soft and the onion is golden. Rinse the barley with cold water and boil in boiling water (without salt) for half an hour. Grind or mix win an electric mixer or blender the mushrooms, barley, cheese and egg. Form small balls (or cutlets as in the photos), roll them in bread crumbs, make them flat as in the photos and fry them in hot oil until golden brown. 

Italiano
Come si fa: Pulite i champignon o prataioli, affettateli e cuoceteli per circa 20 minuti in padella con l'aglio, la cipolla tritata, una presa di sale. Sciacquate l'orzo per qualche minuto sotto il getto d'acqua corrente, lessatelo in acqua bollente non salata per 30 minuti. Quando l'orzo è cotto, regolate di sale, mettetelo nel mixer con i funghi, il parmigiano, l'uovo e frullate per qualche secondo. Formate palline (o cotolette come nelle foto), passatele nel pan grattugiato e infine friggetele in olio ben caldo. Servite come le polpette di carne.