Labels

09/02/2015

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków - Potato Gratin - Gratin di patete lesse


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1- 1,5 kg ziemniaków/ 35-50 oz potatoes/ 1- 1,5 chilo di patate lesse (al vapore)
100-200 g żółtego sera/ 3.5-7 oz pecorino (or other cheese)/ 100 g di pecorino o scamorza
100 g parmigiano lub innego sera/ 3.5 oz parmesan/ 100 g parmigiano
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 ząbek czosnku/ 1 clove garlic/ 1 spicchio d'aglio
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
pieprz do smaku/ pepper to taste/ pepe a piacere
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
kubeczek mleka/ 1/2 cup milk/ 1 bicchiere di latte
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.

bułka tarta/ bread crumbs/ pan grattato

Wersja polska
Wykonanie:
Ugotować w skórze ziemniaki (najlepiej na parze), obrać, zemleć  z surowymi jajkami, serami, cebulą i czosnkiem, posolić, wymieszać z mlekiem, doprawić pieprzem i częścią masła (można dać go więcej niż w przepisie), znów wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ziemniaki z serami, przykryć bułką tartą, na nią zetrzeć masła i sera parmezanu. Piec jako zapiekankę w 200 ° C ok. 40 minut. Podawać z sardelkami lub pomidorami. ropozycja podania: z pomidorkami lub sardelami.

English:
Method:
Cook the potatoes and peel. Grind all the ingredients (potatoes, cheese, onion, garlic, eggs) together and stir well with salt, milk, pepper and butter.

Place in a baking tin, sprinkle with bread crumbs and bake at 390°F for about 40 minutes. Serve with organic tomatoes or anchovies.

Italiano:
Come si fa:
Macinate tutti gli ingredienti cioè sia le patate (sbucciate) che i formaggi, la cipolla, l'aglio, ed amalgamate con il latte, il burro, il sale, il pepe e le uova. mettete in una lasagnera, cospargere con il pan grattato.

Cuocere al forno caldo di 200° C per circa 40 minuti. Servite con pomodorini o acciughe.