Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

09/02/2015

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków - Potato Gratin - Gratin di patete lesse


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1- 1,5 kg ziemniaków/ 35-50 oz potatoes/ 1- 1,5 chilo di patate lesse (al vapore)
100-200 g żółtego sera/ 3.5-7 oz pecorino (or other cheese)/ 100 g di pecorino o scamorza
100 g parmigiano lub innego sera/ 3.5 oz parmesan/ 100 g parmigiano
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 ząbek czosnku/ 1 clove garlic/ 1 spicchio d'aglio
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
pieprz do smaku/ pepper to taste/ pepe a piacere
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
kubeczek mleka/ 1/2 cup milk/ 1 bicchiere di latte
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.

bułka tarta/ bread crumbs/ pan grattato

Wersja polska
Wykonanie:
Ugotować w skórze ziemniaki (najlepiej na parze), obrać, zemleć  z surowymi jajkami, serami, cebulą i czosnkiem, posolić, wymieszać z mlekiem, doprawić pieprzem i częścią masła (można dać go więcej niż w przepisie), znów wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ziemniaki z serami, przykryć bułką tartą, na nią zetrzeć masła i sera parmezanu. Piec jako zapiekankę w 200 ° C ok. 40 minut. Podawać z sardelkami lub pomidorami. ropozycja podania: z pomidorkami lub sardelami.

English:
Method:
Cook the potatoes and peel. Grind all the ingredients (potatoes, cheese, onion, garlic, eggs) together and stir well with salt, milk, pepper and butter.

Place in a baking tin, sprinkle with bread crumbs and bake at 390°F for about 40 minutes. Serve with organic tomatoes or anchovies.

Italiano:
Come si fa:
Macinate tutti gli ingredienti cioè sia le patate (sbucciate) che i formaggi, la cipolla, l'aglio, ed amalgamate con il latte, il burro, il sale, il pepe e le uova. mettete in una lasagnera, cospargere con il pan grattato.

Cuocere al forno caldo di 200° C per circa 40 minuti. Servite con pomodorini o acciughe.