Labels

24/02/2015

Przekładaniec owocowo-śmietankowy Ani - Anna's fruit and cream cake - Torta di Anna alla frutta e panna

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
1 szklanka mąki pszennej tortowej/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina 00
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ 1 tbs potato flour/ 1 cucchiaio di fecola di patate
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 paczka cukru waniliowego/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Jabłka/ Apples/ Mele
1 kg jabłek/ 35 oz apples/ 1 kg di mele
trochę cukru/ a bit of sugar/ un po' di zucchero

Śmietana/ Cream/ Panna
500 ml śmietany/ 500 ml cream/ 500 ml di panna
2 łyżki cukru pudru/ 2 tbs powdered sugar/ 2 cucchiai di zucchero a velo
żelatyna/ gelatin/ gelatina

Polski
Wykonanie

Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąkami do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w prostokątnej formie w 200 °C (ok. 30-40 min.). Odstawiamy do ostudzenia. Przykrywamy warstwą owocową (mogą to być jabłka, ale też każde inne owoce, ciasto jest najsmaczniejsze z truskawkami), na warstwę owocową kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy kilkoma łyżeczkami kakao.

Warstwa jabłeczna
Jabłka obrać, oczyścić, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć z cukrem (jeśli dysponujemy słodkimi jabłkami, nie trzeba cukrować).

Warstwa śmietanowa
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać żelatynę (zastosować wg instrukcji na opakowaniu, najczęściej trzeba rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody) i dobrze wymieszać.

English 
Directions:

Sponge cake
Make the sponge cake using the ingredients given above. Bake in a rectangular baking tin. Cover with the fruit layer (for example apples but the best is with strawberries), then the cream layer and sprinkle 1-2 teaspoons of cocoa as a decoration.

Apple layer
Clean and peel the apples, dice them and fry delicately with sugar in a pan for about 10 minutes. When your apples are sweet enough, don't add sugar.

Cream
Beat the cream with powdered sugar well and mix with gelatin (following the directions of usage suggested by the producer of your gelatin).

Italiano
Come si fa:
Prima fare il pandispagna. Quando diventa freddo, coprite con lo strato con la frutta (per esempio le mele, ma la torta sembra migliore con le fragole) e poi con la panna. Decorare con qualche cucchiaino di cacao.

Lo strato di mele
Sbucciare le mele, tagliare a dadini e cucinare con lo zucchero al fuoco medio per circa 10 minuti (se le mele sono abbastanza dolci, non aggiungiamo lo zucchero). 

La crema
Montare la panna con lo zucchero.  Aggiungere la gelatina seguendo l'istruzione dell'uso ed amalgamare bene con la panna.


No comments:

Post a Comment