Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

21/02/2015

Chleb pszenny z odrobiną siemienia - Wheat bread with a bit of flax seeds - Pane di grano tenero con un po' di semi di lino

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 16 oz plain white flour/ 500g di farina tipo 0
2-3 łyżki siemienia lnianego/ 2-3 tbs flax seed/ 2-3 cucchiai di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
240-280 g ciepłej wody/ 8.4 -10 oz warmluke water/ 240-280 g di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare

Polski:
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i dodać mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać świeżo mielone siemię lniane oraz sól (najlepiej kamienną) i pozostawić do wyrośnięcia (można dodać też mielonego kminku do smaku).

Uformować bochenek, nożem naciąć znak krzyża i pomalować żółtkiem. Piec ok. 40 minut w 220°C.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and lukewarm water in a bowl.

Add the flour and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. 

Grind the flax-seeds and add it with salt to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Form the bread shape (make a sign of a cross on the top) and brush with an egg yolk.

Bake at about 220° C (428° F) for about 40 minutes. 

Italian:
Come si fa:
Sciogliere il lievito con lo zucchero e l'acqua tiepida ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora.

Poi macinare i semi di lino ed amalgamarli con l'impasto con il sale e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti. Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Formare una pagnotta e fare un segno della croce sopra con il coltello e spennellare con il tuorlo. Cuocere al forno caldo di 220° C per 40 minuti circa.