Labels

26/02/2015

Knedle z owocami (śliwkami, malinami..) - Fruit knödels - I canéderli con la frutta

Smakołyki Angeli na Facebooku

Krakowski przepis mojej Babci/ My Grandma's recipe (from Cracow)Una ricetta di mia Nonna (di Cracovia)

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 duża sucha bułka/ 1 wheat white roll/ 1 piccola pagnotta
1 duże jajko/1 big egg/ 1 uovo grande
mąka pszenna do wyrabiania/ white flour for kneading/ farina per impastare

+
zrumieniona w maśle bułka tarta/ bread crumbs fried with butter/ pane grattugiato fritto con burro
trochę cukru trzcinowego/  cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)

Polski:
Wykonanie:
 Bułkę po namoczeniu, odcisnąć z wody, niezbyt mocno, wbić jajko. Do bułki dosypać taką ilość mąki,. by można było wyrobić ciasto na knedle. Dosypywać mąki, by ciasto nie przyklejało się do rąk. Po kawałku urywać wyrobione ciasto i wkładać do środka owoce świeże lub mrożone (najlepsze są ze śliwkami węgierkami, na zdjęciach z malinami mrożonymi czy truskawkami). Gotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek, ok 15-20 minut.

Podawać polane masłem z zarumienioną bułką tartą i posypać najlepiej cukrem trzcinowym (na zdjęciach jest to cukier integralny), ewentualnie polać śmietaną.

Knedle skatalogowane na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z.

English:
Method:
Soak up the roll in the water, squeeze it delicately, mix with an egg and as much flour as it is needed to make a daugh. Draw small pieces of it, fill them with a plum (the best are with plums, or some other fresh or freezed fruit, in the photos there are frozen raspberries). Boil in salted water for about 15-20 minutes.

Serve with butter and fried bread crumbs, cane sugar (my prefered) or cream.

Italian:
Come si fa:
Bagnare il pane (un piccolo pezzo di pane o un panino), strizzare delicatamente, aggiungere l'uovo, aggiungere la farina quanto serve per lavorare l'impasto. Formare delle palline, riempirle con la frutta per esempio piccole prugne, i lamponi congelati (come vedete nelle foto), o altra frutta congelata o fresca. Fate bollire in acqua salate per circa 15-20 minuti.

Servire con il pan grattugiato soffritto con un po' di burro, zucchero di canna o un po di panna montata.