Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

30/10/2014

Migdałowe ciasteczka bez jajek - Healthy tea time cakes without eggs - Dolcetti alle mandorle senza uova

Smakołyki Angeli na Facebooku
Poliski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
(na ok. 25 ciasteczek/ makes 25 cookies/ per circa 25 biscotti)
100 g mąki pszennej razowej/ 3.5 oz wheat wholemeal flour/ 100 g di farina integrale
60 g migdałów/ 2 oz almonds/ 60 g di mandorle
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
1/4 szklanki oliwy/ 1/4 cup olive oil/ 1/4 di tazza di olio d'oliva
50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżeczki kakao/ 1.8 oz dark chocolate or 2 ts cocoa/  50 g di cioccolato fondente o 2 cucchiaini di cacao
1 łyżka mleka krowiego lub sojowego/ 1 tbs milk or soya milk/ 1 cucchiaio di latte o latte di soia

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, razem z siekanymi lub mielonymi migdałami (ewentualnie mieszanką mielonych i siekanych migdałów). Formować kulki o średnicy 3-4 cm i przełożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

English 
DirectionsMix all the ingredients together with chopped or ground almonds and form round  balls of tea spoon size. Bake at 400° F for about 10 minutes. 

Italiano
Come si fa: Tagliare o macinare le mandorle e mettere tutti gli ingredienti insieme. Formare delle palline di 3-4 cm di diametro. Deponete su una piastra unta o ricoperta di carta da forno e cuocere in forno già caldo a 200 gradi per circa 10 minuti. Conservare in una scatola.