Labels

30/10/2014

Migdałowe ciasteczka bez jajek - Healthy tea time cakes without eggs - Dolcetti alle mandorle senza uova

Smakołyki Angeli na Facebooku
Poliski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
(na ok. 25 ciasteczek/ makes 25 cookies/ per circa 25 biscotti)
100 g mąki pszennej razowej/ 3.5 oz wheat wholemeal flour/ 100 g di farina integrale
60 g migdałów/ 2 oz almonds/ 60 g di mandorle
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
1/4 szklanki oliwy/ 1/4 cup olive oil/ 1/4 di tazza di olio d'oliva
50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżeczki kakao/ 1.8 oz dark chocolate or 2 ts cocoa/  50 g di cioccolato fondente o 2 cucchiaini di cacao
1 łyżka mleka krowiego lub sojowego/ 1 tbs milk or soya milk/ 1 cucchiaio di latte o latte di soia

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, razem z siekanymi lub mielonymi migdałami (ewentualnie mieszanką mielonych i siekanych migdałów). Formować kulki o średnicy 3-4 cm i przełożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

English 
DirectionsMix all the ingredients together with chopped or ground almonds and form round  balls of tea spoon size. Bake at 400° F for about 10 minutes. 

Italiano
Come si fa: Tagliare o macinare le mandorle e mettere tutti gli ingredienti insieme. Formare delle palline di 3-4 cm di diametro. Deponete su una piastra unta o ricoperta di carta da forno e cuocere in forno già caldo a 200 gradi per circa 10 minuti. Conservare in una scatola.