Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

09/12/2014

Babka puszysta cytrynowa - Lemon Fluff Cake - Ciambellone soffice al limone

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki/ 9 oz plain white flour/ 250 g di farina
130 ml *oliwy z oliwek/ 130 ml olive oil/ 130 ml di olio di'oliva
130 ml *wody/ 130 ml water/ 130 ml di acqua
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
skórka otarta z 1 cytryny/ 1 lemon zested/ 1 limone grattugiato
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1-2 ts baking powder/ 1-2 cucchiaini di lievito
2 łyżki śliwowicy lub brandy/ 2 tbs grappa or brandy/ 2 cucchiai di grappa
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale

Polski:
Wykonanie: Ubić do białości całe jajka z cukrem, potem dodać wodę, olej (lub stopione masło), mąkę, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, proszek, śliwowicę i wymieszać na wolnych obrotach. Wlać do natłuszczonej formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

(*Zamiast wody można użyć mleka, zamiast oliwy - roztopione masło. Powyższa wersja przystosowana jest do osób z alergią na laktozę lub dla wegetarian).

English
Method: Beat the eggs with sugar until soft peaks are formed. Add the water, oil, flour, lemon zest, salt, brandy and baking powder and mix everything well. Pour batter into a form. Bake at 360° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova intere con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere: acqua, olio, farina, limone grattugiato, sale, lievito e grappa. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto in una teglia. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Decorare con zucchero a velo.