Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/12/2014

Frytki bakłażanowe - Fried egg plant (aubergine) - Melanzane fritte



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 duży bakłażan/ 1 big egg plant (aubergine)/ 1 melanzana grande
1 -2 łyżki mąki do oprószenia/ 1-2 ts plain white flour/ 1-2 cucchiai di farina

+
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere
sól do smaku/ satl to taste/ sale a piacere

Polski:
Wykonanie:
Obrany bakłażan kroimy w drobną kostkę. Osuszamy i prószymy mąką. Nadmiar mąki możemy usunąć za pomocą sitka. Smażymy na głębokim oleju, jak frytki. Solimy do smaku. Podajemy jako dodatek do innych potraw.

English
Method:
Peel and then cut the egg plant into small cubes. Sprinkle with flour and fry in deep oil like French fries. Serve with salt as a side dish.

Italian
Come si fa:
Sbucciamo la melanzana, tagliamola a dadini e copriamola con la farina. Friggiamo in olio profondo, come fossero patatine fritte, e serviamo col sale come ci piace.