Labels

03/12/2014

Warzywny dodatek do przystawek - Vegetables for crostini (sandwiches) - Verdure per i crostini/crostoni


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 cukinia/ 1 zucchini/ 1 zucchina
1 cebulka/ 1 onion/ 1 cipolla
1 marchewka/ 1 carrot/ 1 carota
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
woda/ water/ acqua
sól do smaku/ salt to taste/ sale qb
gałązka rozmarynu/ fresh rosemary/ un rametto di rosmarino

Polski:
Wykonanie:
Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju, wraz z rozmarynem, później poddusić, dodając nieco wody, i w ten sposób ugotować do miękkości. Na koniec dodać siekany czosnek i doprawić solą do smaku. Podawać jako dodatek do ziemniaków, kanapek, crostini..

English:
Method:
Chop the vegetables and fry them in olive oil, together with rosemary, pour a small amount of water and cook until they become soft. Add chopped garlic at the end of cooking. Serve as an appetizer (with sandwiches or crostini) or with cooked potatoes.

Italian:
Come si fa:
Tagliare le verdure a dadini, soffriggere un po' in padella con olio d'oliva ed un rametto di rosmarino. Versare il vino e far cuocere le verdure, versando un po' d'acqua se ce n'è bisogno. Servire con i crostini, panini etc.