Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

14/12/2014

Sałatka ze słodkich ziemniaków, marchwi i fenkułu - Sweet potatoes, carrots and fennel salad - Insalata con patate dolci, carote e finocchio

Smakołyki Angeli na Facebook

Wersja polska
Wykonanie:
Kroimy ziemniaki na plasterki (mogą też być zwykłe ziemniaki) w łupinkach, uprzednio wyszorowane. Marchewkę kroimy również w plasterki, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy do smaku i doprawiamy ziołami: papryką słodką, kolendrą, kurkumą, imbirem, mielonym kminkiem i majerankiem. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut w 180 st.

Fankuł kroimy w paski, skrapiamy sosem powstałym przy pieczeniu marchwi i ziemniaków.

Podajemy jako osobne, wegetariańskie danie, lub z mięsem (na zdjęciach śląska rolada, innymi słowy zrazy wołowe, wypełnione kawałkiem kiełbasy śląskiej, cebuli i musztardy).

English version
Directions:
Wash well the vegetables. Slice both the potatoes and the carrots. Pour some olive oil over them, add salt to taste and sprinkle with a mixture of ground spices such as: coriander, ginger, caraway seeds, turmeric and marjoram. Bake at 180 degrees C/ 356 degrees F for about 15-20 minutes.

Chop the fennel serve with the potatoes and carrots (plus their sauce) as a separate vegetarian dish or as a salad served it with meat, such as roulade (in the photos).

Italian version
Come si fa:
Lavare bene tutte le verdure. Affettare le patate e le carote, mettere su una teglia ricoperta da carta da forno e versare un po di olio di oliva, insaporire con il sale ed il mix delle spezie macinate: coriandolo, zenzero, aneto, curcuma e maggiorana. Mettere al forno caldo a 180 gradi circa per 15-20 minuti.

Tagliare il finocchio e servirlo assieme alle carote e le patate con il liquido di cottura. Servire come il piatto separato vegetariano oppure con la carne (sulle foto con gli involtini di manzo).