Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/12/2014

Piernik pomarańczowy z marchwią - Orange and carrot spice cake - Torta speziata al miele con puree di carote ed arance

Polski:
Składniki:
2 szklanki podgotowanej i odsączonej marchwi uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym (lub pozostałość po wyciskanym soku marchwiowym)
3 jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu pszczelego
1 szklanka oliwy z oliwek lub oleju
2 szklanki mąki
2/3 paczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z organicznej pomarańczy (lub dobrze wyszorowanej)
ok. 2/3 szklanki bakalii: rodzynki, orzechy i kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie: Ubij osobno pianę z białek. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki lub śliwki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o wysokich brzegach, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200 stopniach C. Ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć konfiturą lub czekoladą. Smacznego!

Polewa:  Rozpuść trochę masła z cukrem i kakao, dodaj odrobinę mleka (i/lub śmietany), doprowadź do zagęszczenia, mieszając. Wymaluj powstałą polewą piernika i dowolnie udekoruj kandyzowanymi skórkami z pomarańczy.


English:
Ingredients:
2 cups of carrot purée (grated and cooked carrots, in the photo below)
3 eggs
1 1/3 cup sugar
2 cups plain white flour
2 tbs bee honey
1 cup of olive oil
2 ts cinnamon
4-6 ts ground spice mixture: coriander, ginger, cloves, nutmeg
1 ts baking soda
1 ts baking powder
3 ts cocoa
1 ts coffee
1 organic orange peel grated
about 2/3 cup of raisins, nuts and candied orange peel

Directions: Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins, nuts and orange peel, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites, and add the beaten whites with raisins, nuts and orange peel delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some baking paper and bake the cake in 180-200 degrees C for about 50 minutes. Brush the cake with melted chocolate. Enjoy!

Italiano:
Ingredienti: 
2 tazze di pure' di carota (si può usare anche le carote grattugiate)
3 uova
1 1/3 tazze di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
2 cucchiaini di cannella
2 cucchiai di miele
1 cucchiaino di caffè
3 cucchiaini di cacao
4-6 cucchiaini di spezie miste macinate: coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata
1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 scorza d'arancia biologica grattugiata
2/3 di tazza di uvetta, scorza candida di arancia, noci

Come si fa: Sbattere gli albumi fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando dai tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, pure' e poi aggiungere le uvetta con la frutta secca e la cannella ed altre spezie. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel forno già caldo a 180 °C per circa 45 minuti. Spennellare con cioccolato sciolto e decorare con la buccia d'arancia candida. Buon appetito!



Jeśli masz małą foremkę, jak ja, z nadmiaru ciasta upiecz muffinki. / When it happens that your baking tin is too small, bake muffins using the batter which is left./ Se, per caso, hai la teglia troppo piccola, puoi fare i muffin usando l'impasto rimasto.