Labels

19/12/2014

Słodkie ziemniaki z piekarnika/ Baked sweet potatoes/ Le patate dolci al forno


Wersja polska
Wykonanie:
Kropimy blaszkę oliwą z oliwek. Szorujemy ziemniaki, suszymy i kroimy wzdłuż. Doprawiamy ziołami: papryką słodką, kolendrą, kurkumą, imbirem, mielonym kminkiem i majerankiem (albo gotową przyprawą z tymi wymienionymi ziołami, np. do kurczaka) oraz gałązką rozmarynu i solą, ewentualnie z samym rozmarynem i solą. Kropimy całość oliwą.

Pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut w 180 st.

English version
Directions:
Wash well the potatoes. Cut them as you can see in the photos. Pour some olive oil over them, add salt to taste and sprinkle with a mixture of ground spices such as: coriander, ginger, caraway seeds, turmeric and marjoram. Decorate with a branch of rosemary.

Bake at 180 degrees C/ 356 degrees F for about 15-20 minutes.

Italian version
Come si fa:
Lavare bene le patate, affettarle mettere su una teglia ricoperta da carta da forno e versare un po di olio di oliva, insaporire con il sale ed il mix delle spezie macinate: coriandolo, zenzero, aneto, curcuma e maggiorana. Decorare con un rametto di rosmarino.

Mettere al forno caldo a 180 gradi circa per 15-20 minuti.