Labels

10/12/2014

Słodkie ravioli z syropem figowym (przepis kalabryjski) - Sweet fried ravioli cookies with fig syrup (Calabrian recipe)- Ravioli dolci con miele di fichi (ricetta calabrese)


Przepis mojej Teściowej/ My mother's in law recipe/ Ricetta di mia suocera

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
ok 400 g mąki/ about 14 oz plain white flour/ 400 g di farina circa
4 duże jajka/ 4 big eggs/ 4 uova grandi
1-2 łyżki oliwy z oliwek/ 1-2 ts olive oil/ 1-2 cucchiai di olio di oliva

+
mąka do wyrobienia/ flour for kneading/ farina per impastare
olej do głębokiego smażenia/ oil for deep frying/ olio per friggere profondamente
miód (syrop) figowy lub naturalny, ewentualnie nutella/ fig syrup or bee honey or nutella/ il miele di fichi o il miele di api, eventualmente nutella


Polski:
Wykonanie:  Mieszamy mąkę z jajkami, tak by uzyskać konsystencję miękkiego ciasta, z którego da się wykroić ciasteczka. Dodać mąkę, gdy trzeba, lub jajko i oliwę z oliwek.

Można zrobić mniej takich ciasteczek, np. z dwóch jajek, wtedy regulujemy ilość mąki, w zależności od wilgotności naszego ciasta.

Do wykonania ciasteczek najlepiej użyć specjalnej deseczki (na powyższej fotografii), by wykroiły się rowki, ale nie jest to konieczne. Sposób wykrawania ciasteczek znajdziecie Państwo na zdjęciach poniżej.

Smażymy na głębokim oleju, obracając gdy jedna strona się już upiecze. Polewamy syropem figowym lub klonowym lub naturalnym miodem czy nutellą. Smacznego!


English
Method: Stir (or knead) the flour with eggs, adding oil and flour if necessary to form soft dough to cut and make the cakes. You need a special board (in the photo above) that carves the stripes but it is not necessary.

Look at the photos below to see how to form the cakes. Fry them in deep oil until both sides are golden. Serve the cakes with fig syrup, maple syrup, honey or nutella.

Italian
Come si fa: Prendete la farina e disponetela a vulcano, metteteci nel mezzo le uova, l'olio e amalgamate il tutto fino a ottenere un impasto morbido.

Formare i dolcetti come si vede sulle foto. Friggere nell'olio profondo e servire con il miele (sciroppo) di fichi, sciroppo d'acero, miele di api o nutella.