Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/12/2014

Piernikowe muffiny pomarańczowo-marchwiowe/ Orange & carrot spiced muffins/ Muffin speziati di Natale alla carota ed arancia

 Polska wersja:
Składniki:
2 szklanki podgotowanej i odsączonej marchwi uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym (lub pozostałość po wyciskanym soku marchwiowym)
3 jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu pszczelego
1 szklanka oliwy z oliwek lub oleju
2 szklanki mąki
2/3 paczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z organicznej pomarańczy (lub dobrze wyszorowanej)
ok. 2/3 szklanki bakalii: rodzynki, orzechy i kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:
Ubij osobno pianę z białek. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki lub śliwki. Delikatnie dołącz pianę z białek.

Wstaw foremki papierowe do muffinkowych otworów (lub piecz bezpośrednio w papierowych foremkach, jak na fotografiach).

Piec w 190 st. przez ok. 20 minut. Polać polewą i udekorować skórką pomarańczową.

Polewa: 
Rozpuść trochę masła z cukrem i kakao, dodaj odrobinę mleka (i/lub śmietany), kostkę czekolady lub czekoladkę, doprowadź do zagęszczenia, mieszając. Wymaluj powstałą polewą piernika i dowolnie udekoruj kandyzowanymi skórkami z pomarańczy.

English version:
Ingredients:
2 cups of carrot purée (grated and cooked carrots, in the photo below)
3 eggs
1 1/3 cup sugar
2 cups plain white flour
2 tbs bee honey
1 cup of olive oil
2 ts cinnamon
4-6 ts ground spice mixture: coriander, ginger, cloves, nutmeg
1 ts baking soda
1 ts baking powder
3 ts cocoa
1 ts coffee
1 organic orange peel grated
about 2/3 cup of raisins, nuts and candied orange peel

Directions:
Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins, nuts and orange peel, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites, and add the beaten whites with raisins, nuts and orange peel delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon.

Bake in cupcake liners (in 190°C/ 375°F) for about 20 minutes. Brush the cake swith melted chocolate (or melted butter with some milk or cream, cocoa and sugar and a small piece of chocolate). Enjoy!

Italian version:
Ingredienti:
2 tazze di pure' di carota (si può usare anche le carote grattugiate)
3 uova
1 1/3 tazze di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
2 cucchiaini di cannella
2 cucchiai di miele
1 cucchiaino di caffè
3 cucchiaini di cacao
4-6 cucchiaini di spezie miste macinate: coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata
1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 scorza d'arancia biologica grattugiata
2/3 di tazza di uvetta, scorza candita di arancia, noci

Come si fa:
Sbattere gli albumi fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando dai tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, pure' e poi aggiungere le uvetta con la frutta secca e la cannella ed altre spezie. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente.

Inserire i pirottini negli spazi appositi presenti nello stampo per i muffins, riempirli a metà con il composto e cuocere in forno preriscaldato a 190 gradi per circa 20 minuti.

Spennellare con cioccolato sciolto (oppure un po' di burro sciolto con cacao, latte, panna e zucchero) e decorare con la buccia d'arancia candita. Buon appetito!