Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/12/2014

Chleb kminkowy (2) - Caraway bread (2) - Pane al cumino (2)



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1000 g mąki pszennej/ 35 oz plain white flour/ 1000 g di farina bianca per pane
400 g letniej wody/ 14 oz lukewarm water/ 400 g di acqua tiepida
80 g letniego mleka/ 2.8 oz lukewarm milk/ 80 g di latte tiepido
2 łyżeczki cukru/ 2 tea spoon sugar/ 2 cucchiaini di zucchero
40 g świezych drożdży/ 1.4 oz yeast/ 40 g di lieviti di birra
3 łyżeczki soli/ 3 ts salt/ 3  cucchiaini di sale
3-6 łyżki nasion kminku/ 3-6 tbs caraway seeds/ 3-6 cucchiai di semi di cumino
3-6 łyżki kminku mielonego/ 3-6 tbs caraway ground seeds/ 3-6 cucchiai di semi di cumino macinati

+
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
smalec/ lard/ strutto


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić rozczyn  z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników, wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką.

Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć do keksówki o wymiarach 35/12 cm, wysmarowanej smalcem i oprószonej bułką tartą (lub mąką) i  znów odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Place the dough in a tin (shown in the photo) greased with lard and sprinkled with flour. 

Bake at about 210° C (430° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio metterlo in una teglia alta di 35/12 cm, unta con lo strutto e spruzzata con la farina e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.