Labels

10/12/2014

Pączusie kalabryjskie - Calabrian doughnuts - Gnocchi fritti dolci (ricetta calabrese)

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki/ 14 oz plain white flour/ 400 g di farina
100 g drobnego cukru/ 3.5 oz caster sugar/ 100 g di zucchero semolato
12 g drożdży/ 0.4 oz yeast/ un cubetto di lievito di birra
2 łyżki ciepłej wody/ 2 tbs lukewarm water/ 2 cucchiai di acqua tiepida
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di burro
130 ml mleka/ 130 ml milk/ 130 ml di latte
torebka cukru waniliowego/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
+
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere
drobny cukier/ caster sugar/ zucchero semolato

Polski:
Wykonanie: Drożdże rozrabiamy z wodą i odrobiną cukru. Masło topimy, gdy jest letnio ciepłe dodajemy do reszty składników, które wyrabiamy. Odstawiamy na ok 3 godziny w ciepłe miejsce. Formujemy dość małe kulki (mniej więcej o wielkości 2 orzechów włoskich) i smażymy jak pączki. Obtaczamy w cukrze.

English
Method: Mix the yeast with water and 2 ts sugar. Melt the butter and when it is lukewarm mix it with all the other ingredients and knead the yeast dough. Leave it to double its size for about 3 hours in a warm place. Make small balls and fry them in deep oil. Serve sprinkled with caster sugar.

Italiano
Come si fa: Scogliere il lievito con l'acqua e 2 cucchiaini di zucchero. Ammorbidire il burro e fare l'impasto con tutti gli ingredienti finché non diventi liscio. Lasciare a riposare per circa 3 ore in un posto caldo. Formare delle palline e friggerle nell'olio profondo. Coprire gli gnocchi con lo zucchero semolato.