Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/12/2014

Pączusie kalabryjskie - Calabrian doughnuts - Gnocchi fritti dolci (ricetta calabrese)

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki/ 14 oz plain white flour/ 400 g di farina
100 g drobnego cukru/ 3.5 oz caster sugar/ 100 g di zucchero semolato
12 g drożdży/ 0.4 oz yeast/ un cubetto di lievito di birra
2 łyżki ciepłej wody/ 2 tbs lukewarm water/ 2 cucchiai di acqua tiepida
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di burro
130 ml mleka/ 130 ml milk/ 130 ml di latte
torebka cukru waniliowego/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
+
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere
drobny cukier/ caster sugar/ zucchero semolato

Polski:
Wykonanie: Drożdże rozrabiamy z wodą i odrobiną cukru. Masło topimy, gdy jest letnio ciepłe dodajemy do reszty składników, które wyrabiamy. Odstawiamy na ok 3 godziny w ciepłe miejsce. Formujemy dość małe kulki (mniej więcej o wielkości 2 orzechów włoskich) i smażymy jak pączki. Obtaczamy w cukrze.

English
Method: Mix the yeast with water and 2 ts sugar. Melt the butter and when it is lukewarm mix it with all the other ingredients and knead the yeast dough. Leave it to double its size for about 3 hours in a warm place. Make small balls and fry them in deep oil. Serve sprinkled with caster sugar.

Italiano
Come si fa: Scogliere il lievito con l'acqua e 2 cucchiaini di zucchero. Ammorbidire il burro e fare l'impasto con tutti gli ingredienti finché non diventi liscio. Lasciare a riposare per circa 3 ore in un posto caldo. Formare delle palline e friggerle nell'olio profondo. Coprire gli gnocchi con lo zucchero semolato.