Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

11/12/2014

Pierniczki miodowe - Honey and spice tea cakes - Biscotti alle spezie e miele

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej lub żytniej/ 17.5 oz plain white or rye flour/ 500 g di farina di grano o di segale
200 g miodu pszczelego/ 7 oz bee honey/ 200 g di miele d'api
1 jajko/ 1 eggs/ 1 uovo
200 g cukru brązowego/ 7 oz brown sugar/ 200 g di zucchero grezzo
125 g masła/ 4.5 oz butter/ 125 g di burro
1 łyżeczka sody do pieczenia/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di soda
20 g przyprawy do pierników*/ 0.7 oz spice mixture**/ 20 g di spezie miste***

* cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz
** cinnamon, coriander, ginger, cloves, nutmeg, pepper
*** cannella, coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata, pepe

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (można użyć mieszanki mąk: pszennej i żytniej, jeśli w waszej przyprawie do pierników nie ma pieprzu, polecam dodać sporą szczyptę pieprzu,  tradycyjny PIErnik powinien być PIEprzny ;-)). Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, wykroić pierniczki. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Gotowe pierniczki można dowolnie udekorować.

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. Roll the dough out and cut out your cookies. Bake at 355°F for about 10 minutes. Decorate with chocolate (optionally).

Italiano
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro. Formiamo i biscotti e facciamoli cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti circa. Decoriamo i biscotti speziati a piacere con cioccolata (facoltativo).