Labels

11/12/2014

Pierniczki miodowe - Honey and spice tea cakes - Biscotti alle spezie e miele

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej lub żytniej/ 17.5 oz plain white or rye flour/ 500 g di farina di grano o di segale
200 g miodu pszczelego/ 7 oz bee honey/ 200 g di miele d'api
1 jajko/ 1 eggs/ 1 uovo
200 g cukru brązowego/ 7 oz brown sugar/ 200 g di zucchero grezzo
125 g masła/ 4.5 oz butter/ 125 g di burro
1 łyżeczka sody do pieczenia/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di soda
20 g przyprawy do pierników*/ 0.7 oz spice mixture**/ 20 g di spezie miste***

* cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz
** cinnamon, coriander, ginger, cloves, nutmeg, pepper
*** cannella, coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata, pepe

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (można użyć mieszanki mąk: pszennej i żytniej, jeśli w waszej przyprawie do pierników nie ma pieprzu, polecam dodać sporą szczyptę pieprzu,  tradycyjny PIErnik powinien być PIEprzny ;-)). Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, wykroić pierniczki. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Gotowe pierniczki można dowolnie udekorować.

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. Roll the dough out and cut out your cookies. Bake at 355°F for about 10 minutes. Decorate with chocolate (optionally).

Italiano
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro. Formiamo i biscotti e facciamoli cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti circa. Decoriamo i biscotti speziati a piacere con cioccolata (facoltativo).