Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/12/2014

Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym - Flax seed buns - Le pagnotte con i semi di lino macinati

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g mąki pszennej z pełnego przemiału/ 7 oz whole meal white flour/ 200 g di farina integrale
250 g mąki pszennej/ 9 oz plain white flour/ 250 g di farina tipo 0
120 g siemienia lnianego/ 4.2 oz flaxseed/ 120 g di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
350 g ciepłej wody/ 12 oz warmluke water/ 350 g  di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare

Polski
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 350 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i łyżeczką soli (najlepiej kamiennej) i dodać obie mąki (można dodać też mielonego kminku). Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać świeżo mielone siemię lniane i pozostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki i ok. 20 minut w 180°C.

English
Method: Melt the yeast with sugar and 12 oz of lukewarm water in a bowl.

Add the flours with salt and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. 

Grind the flax-seeds and add to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Form small breads according to your preferences. 

Bake at about 200° C (390° F) until golden brown.

Italiano
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero e 350 g d'acqua tiepida ed aggiungere le farine con il sale. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora.

Poi macinare i semi di lino ed amalgamarli con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti e lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Formare le pagnotte. Cuocere al forno caldo di 180° C per circa 20 minuti.