Labels

12/12/2014

Miodowo-orzechowe bomby - Honey and nut bombs - Bombe di miele, noci e mandorle

Smakoyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100g  szklanka płatków owsianych/ 3.5 oz oat flakes/ 100 g di fiocchi di avena
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
70-100 g sucharek/ 2.5-3.5 oz melba toasts/ 70-100 g di fette biscottate
100 cukru trzcinowego lub melasy/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna integrale
50 g orzechów np. włoskich/ 1.7 oz nuts/ 50 g di noci
50 g migdałów/ 1.7 oz almonds/ 50 g di mandorle
2-3 łyżki miodu/ 2-3 tbs honey/ 1-2 cucchiai di miele
3 łyżeczki kakao/ 3 ts cocoa/ 3 cucchiaini di cacao
3 łyżki wódki lub likieru/ 3 table spoons vodka or other liquor/ 3 cucchiai di vodka oppure altro liquore

+
wiórki kokosowe do "panierowania"/ organic coconut flour/ farina di cocco

Polski
Wykonanie: Płatki oraz orzechy i migdały zmielić, sucharki pokruszyć, dodać masło, cukier, kakao, wódkę (likier), miód i wymieszać na jednolitą masę. Uformować bomby i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można bomby włożyć do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Wersja piernikowa bombek: do masy dodać przyprawę do pierników.

English 
Directions: Grind to powder the oats with almonds and nuts and crush the melba toasts, add the butter, honey, cocoa, sugar, vodka and mix well to form a dough.

Shape the dough into bombs by rolling between the palms of your hands. Then roll them in cocco flour. You can place them into paper cupcake liners.

Italiano
Come si fa: Polverizzare i fiocchi con le mandorle ed i noci e schiacciare le fette biscottate. Infine unire il burro, la vodka, lo zucchero a velo ed il miele per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle piccole 'bombe' e passarle nella farina di cocco.

Poneteli in dei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.