Labels

17/07/2015

Barszcz z botwinką - Borsh (beetroot with leaves soup) - Minestrone polacco con le barbe rosse con le foglie

Smakołyki Angeli na Facebook
Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma

Polski
Wykonanie plus składniki:
Wrzucić buraczki wraz z liśćmi (ok. 500 g)  (pod warunkiem, że liście są delikatne, wiosenne lub kruche, nie przerośnięte) pokrojone w plastry (liście i łodygi pokrojone na kawałki  na gotującą się wodę (ok. 2 - 2,5 litra), oraz inne warzywa i owoce: 1 marchew, 1 mała cebula lub pół  dużej cebuli (drugą małą cebulę lub drugie pół dużej cebuli podsmażyć na tłuszczu i wrzucić pod koniec gotowania), jabłko w skórce (z wydrążonym gniazdkiem), zioła takie jak: liść bobkowy (laurowy), kilka ziarenek ziela angielskiego, oregano (gdy nie mamy koperku), kilka kropel cytryny lub octu (zamiast octu czy soku z cytryny można robić barszcz na kwasie buraczanym).

Gotować na wolnym ogniu, wyciągnąć jabłko, gdy już jest średnio miękkie. Na samym końcu zaparzyć kilkoma ząbkami (pokrojonymi w plasterki) czosnku, według gustu.

Po ugotowaniu uzupełnić kwasem z cytryny, posypką domowej roboty*, solą do smaku. Podawać z siekanym koperkiem. Barszcz można zabielić śmietaną lub jogurtem.

*zamiast niezdrowej magi, polecam domową "kostkę rosołową" wg Marioli oraz posypki wg. Niny: 1) zielona, 2) warzywna 3. pistacjowa  4) biała 5) słonecznikowa 6) pietruszkowa


English
Method plus ingredients:
Put sliced beetroots with fresh leaves and stems (about 17 oz) into boiling water or broth (about 2-2,5 liters) together with other vegetables & fruits such as: 1 carrot, 2 small onions (that is 1 raw onion chopped and the second onion chopped and fried with 2 tbs of olive oil first), 1 unpeeled apple without the seeds, herbs: 1 bay leaf, about 3 allspice berries, a pinch of oregano when we don't have fresh dill, several drops of lemon juice pr vinegar.

Boil over low heat, put out the apple when it becomes a bit soft. At the end of boiling add several cloves of garlic sliced (to taste). Serve with with chopped fresh dill and whiten with cream or yogurt.

Italian
Come si fa plus ingredienti:
Mettere circa 500 g di barbe rosse assieme con le foglie (tagliate come vedete sulle foto) nell'acqua bollente (circa 2-2,5 litri, invece di acqua si può utilizzare il brodo vegetale) con altre verdure e frutta: 1 carota, 1 piccola cipolla (la seconda cipolla si taglia a dadini, soffrigge con un po' di olio di oliva ed aggiunge alla fine di cottura), 1 mela (non sbucciata, ma senza i semi), le erbe aromatiche: 1 foglia d'alloro secca, 3 semi di pepe della Giamaica circa, un po' di origano (solo quando non abbiamo l'aneto (il finocchio selvatico), qualche goccia di limone o aceto.

Far bollire a fuoco basso, togliere la mela quando diventerà un po morbida. Alla fine, quando le verdure saranno morbide, mettere qualche spicchio d'aglio tagliato a pezzi.

Dopo aver finito la cottura, aggiungere un po di succo di limone a piacere, sale. Servire con l'aneto ed a piacere con la panna o lo yogurt greco.