Labels

07/07/2015

Sałatka z kaszy jęczmiennej (pęczak) z warzywami na skwarkach - Pearl barley salad with bacon and vegetables - Insalata di orzo perlato con verdure e pancetta

Wykonanie: Ugotować kaszę, a w międzyczasie pokroić boczek na drobną kostkę, wrzucić na podgrzaną patelnię i podsmażyć aż się zrumieni (można dodać odrobinę masła, jeśli jest chudy). Na osobnej patelce ugotować i lekko podsmażyć cukinię z cebulką. Pokroić czarne oliwki, pomidory koktajlowe, mozzarellę lub inny ser, na drobno kilka orzechów lub migdałów, wszystko wymieszać, posolić do smaku i ewentualnie ozdobić zielonym koperkiem. Podawać na ciepło (gdy kasza jest jeszcze ciepła) lub na zimno, po toskańsku.

English 
Directions: Boil the barley and in the meantime fry the bacon with little butter. In a separate pan, cook the zucchinis with little onion (chopped). Cut cherry tomatoes into small pieces, black olives, mozzarella cheese or any other cheese. Mix all the ingredients together, serve with fresh dill.

Italiano
Come si fa: Mettere a bollire l'acqua per l'orzo, salatela quando giunge ad ebollizione e versate l'orzo. Nel frattempo, in una padella, fate rosolare la pancetta in pochissimo burro. In una altra padella cuocete le zucchine con un po' di cipolla. Tagliate i pomodorini a pezzi piccoli, le olive nere e qualche formaggio (per esempio le mozzarelline). Mettete tutto insieme e servite sia caldo che freddo.