Labels

01/07/2015

Kluski śląskie z mięsem - Silesian dumplings with meat - Gnocchi slesiani ripieni di carne con pancetta


Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
gotowane ziemniaki/ cooked potatoes/ patate lesse
mąka ziemniaczana/ potato flour/ fecola di patate
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
+
Nadzienie:/Filling:/ Farcita:
250 g ugotowanego do miękkości mięsa/ 8 oz soft cooked meat/ 250 g di carne cotta
1 przysmażona na oliwie cebula/ 1 onion chopped and fried with oil/ 1 cipolla tagliata e soffritta con un po' d'olio
sól, pieprz, maga* do smaku/ salt. peper to taste/ sale e pape a piacere

*zamiast niezdrowej magi, polecam domową "kostkę rosołową" wg Marioli.

Polski
Wykonanie: Zmielone ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać, ale zostawić 1/4 miejsca wolną, uzupełnić tę część mąką ziemniaczaną do poziomu całości. Jeśli mamy małą ilość ziemniaków, wbić jedno jajko, by się dobrze zlepiało. Całość zagnieść i formować kulki, nabierając łyżką. Wypełnić odrobiną nadzienia, można dać go więcej, wedle uznania.

Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać masła lub skwarki (ewentualnie resztę niewykorzystanego nadzienia).

Nadzienie: Do przesmażonej na złoty kolor cebuli dodać zmielone mięso (na zdjęciu cielęcina z zupy pomidorowej), popieprzyć, posolić ewentualnie pomagować (czy okrasić domową "kostką rosołową" wg Marioli), wszystko razem wymieszać i podsmażyć. Jeśliby mięso było za sypkie, dodać trochę wody do uzyskania lepkiej konsystencji.


English and Italian versions on request: please fill in the contact form.