Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/07/2015

Kluski śląskie z mięsem - Silesian dumplings with meat - Gnocchi slesiani ripieni di carne con pancetta


Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
gotowane ziemniaki/ cooked potatoes/ patate lesse
mąka ziemniaczana/ potato flour/ fecola di patate
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
+
Nadzienie:/Filling:/ Farcita:
250 g ugotowanego do miękkości mięsa/ 8 oz soft cooked meat/ 250 g di carne cotta
1 przysmażona na oliwie cebula/ 1 onion chopped and fried with oil/ 1 cipolla tagliata e soffritta con un po' d'olio
sól, pieprz, maga* do smaku/ salt. peper to taste/ sale e pape a piacere

*zamiast niezdrowej magi, polecam domową "kostkę rosołową" wg Marioli.

Polski
Wykonanie: Zmielone ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać, ale zostawić 1/4 miejsca wolną, uzupełnić tę część mąką ziemniaczaną do poziomu całości. Jeśli mamy małą ilość ziemniaków, wbić jedno jajko, by się dobrze zlepiało. Całość zagnieść i formować kulki, nabierając łyżką. Wypełnić odrobiną nadzienia, można dać go więcej, wedle uznania.

Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać masła lub skwarki (ewentualnie resztę niewykorzystanego nadzienia).

Nadzienie: Do przesmażonej na złoty kolor cebuli dodać zmielone mięso (na zdjęciu cielęcina z zupy pomidorowej), popieprzyć, posolić ewentualnie pomagować (czy okrasić domową "kostką rosołową" wg Marioli), wszystko razem wymieszać i podsmażyć. Jeśliby mięso było za sypkie, dodać trochę wody do uzyskania lepkiej konsystencji.


English and Italian versions on request: please fill in the contact form.