Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/07/2015

Skrzydełka z kurczaka w marynacie - Marinated chicken wings - Le ali di pollo marinate


Polski/English/Italiano
Składniki dla 6 osób/Ingredients (serves 6)/Ingredienti per 6 persone
1 kg skrzydełek/ 35 oz chicken wings/ 1 chilo di ali di pollo
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 cytryna/ 1 lemon/ 1 limone
tymianek i estragon/ thyme and tarragon/ timo e dragoncello (estragone)
listek laurowy/ 1 bay leave/ foglio di alloro
5 łyżek miodu/ 5 tbs bee honey/ 5 cucchiai di miele
olej do smażenia/ olive oil/ olio per friggere


Wersja polska:
Wykonanie:
Przygotować marynatę: cebulę obrać, posiekać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisną sok. Cebulę, skórkę z cytryny, po łyżeczce tymianku i estragonu, listek laurowy zalać 2.5 szklanki wody, przyprawić pieprzem i solą (niewarzoną najlepiej), doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, ostudzić. 

Skrzydełka umyć, osuszyć, ułożyć w misce, zalać marynatą, odstawić na 2 godziny. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia, gotować 15 minut, wyjąć, osączyć.  Ale ja zostawiłam na noc w lodówce, dzięki czemu utworzyła się z marynaty smaczna galareta (która można zjeść z mięsem z kilku skrzydełek). Dopiero potem wyjęłam (fakt, jest wtedy większy problem z osączeniem, ale kto nie chce mocno przypiekać, nie musi osączać - jak na zdjęciach). 

Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Olej rozgrzać na patelni, każde skrzydełko zanurzyć w miodzie, smażyć na zloty kolor (utworzy się chrupiąca, miodowa skórka), ewentualnie smażyć delikatnie, tak by skrzydełka tylko doszły, jak na zdjęciach. 



Źródło przepisu/ Recipe Source/ La ricetta originale:
Moje Gotowanie, marzec 1998, p. 9.

English and Italian versions on request, please fill in the contact form.