Labels

16/07/2015

Skrzydełka z kurczaka w marynacie - Marinated chicken wings - Le ali di pollo marinate


Polski/English/Italiano
Składniki dla 6 osób/Ingredients (serves 6)/Ingredienti per 6 persone
1 kg skrzydełek/ 35 oz chicken wings/ 1 chilo di ali di pollo
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 cytryna/ 1 lemon/ 1 limone
tymianek i estragon/ thyme and tarragon/ timo e dragoncello (estragone)
listek laurowy/ 1 bay leave/ foglio di alloro
5 łyżek miodu/ 5 tbs bee honey/ 5 cucchiai di miele
olej do smażenia/ olive oil/ olio per friggere


Wersja polska:
Wykonanie:
Przygotować marynatę: cebulę obrać, posiekać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisną sok. Cebulę, skórkę z cytryny, po łyżeczce tymianku i estragonu, listek laurowy zalać 2.5 szklanki wody, przyprawić pieprzem i solą (niewarzoną najlepiej), doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, ostudzić. 

Skrzydełka umyć, osuszyć, ułożyć w misce, zalać marynatą, odstawić na 2 godziny. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia, gotować 15 minut, wyjąć, osączyć.  Ale ja zostawiłam na noc w lodówce, dzięki czemu utworzyła się z marynaty smaczna galareta (która można zjeść z mięsem z kilku skrzydełek). Dopiero potem wyjęłam (fakt, jest wtedy większy problem z osączeniem, ale kto nie chce mocno przypiekać, nie musi osączać - jak na zdjęciach). 

Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Olej rozgrzać na patelni, każde skrzydełko zanurzyć w miodzie, smażyć na zloty kolor (utworzy się chrupiąca, miodowa skórka), ewentualnie smażyć delikatnie, tak by skrzydełka tylko doszły, jak na zdjęciach. 



Źródło przepisu/ Recipe Source/ La ricetta originale:
Moje Gotowanie, marzec 1998, p. 9.

English and Italian versions on request, please fill in the contact form.