Labels

20/07/2015

Chrupiąca pizza z ziemniakami i pesto - Potato and Pesto Pizza - Pizza con pesto e patate


Przepis rodem z Włoch - Italian recipe - Ricetta italiana

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti:
ok. 300- 400 gr mąki/ 300-400 g plain flour/ 300-400 g di farina per la pizza o tipo 0
25 gr drożdży plus ok 1-2 łyżeczki cukru/ 25 g yeast with 1-2 teaspoons sugar/ 25 g di lievito di birra con 1-2 cucchiaini di zucchero
ok. szklanka ciepłej wody z mlekiem lub mleka/ a cup of warm water or milk or a mix of water and milk/ una tazza di latte ed acqua
ok. łyżka oleju z oliwek lub zwykłego/ a spoonful olive oil/ un cucchiaio di olio d'oliva
sól/ salt/ sale
pesto/ pesto/ pesto alla genovese
ser mozzarella do pizzy/ mozzarella/ formaggio per la pizza o mozzarella
kilka ziemniaków/ 2-3 potatoes/ 2-3 patate

Polski
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody z mlekiem, do ich rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce np. na dzbanek z wrzącą wodą i przykryć ściereczką. Kiedy się wzburzą wlać je do mąki, zacząć stopniowo wyrabiać, dolewając ciepłego mleka z wodą i na końcu oleju. Konsystencja ma nie być zbyt gęsta (!). Trzeba odpowiednio dodawać mąkę lub mleko z wodą, w zależności czy chcemy zrobić 1 blachę pizzy czy 2. Jeśli 2, dodajemy mąki i mleka z wodą, jeśli jedną, wystarczy  270 - 300 gr mąki i szklanka/kubek mleka z wodą plus sól wg uznania.

 Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do ciepłego szabaśnika. Blachę natłuszczamy olejem z oliwek (najlepiej), nakładamy na nią ciasto ręcznie, pomagając sobie dodatkiem mąki, by nie kleiło się do palców, nakładanie jest dość niezdarne, gdyż ciasto jest nieco lejące, ale wtedy uzyskujemy chrupiącą pizzę (!). Można nakładać cienko ciasta, będzie bardzo chrupiąca, lub więcej - mniej chrupiąca, wg gustu.

Ziemniaki starte na tarce w cienkie plasterki smażymy na patelni nie przywierającej, bez oleju, tak by na wpół się upiekły. Pierw nakładamy na pizzę ser do pizzy lub mozzarellę, smarujemy pesto (które przygotowujemy według przepisu => patrz tutaj), na pesto kładziemy plasterki podpieczonych ziemniaków, smarujemy je na zewnątrz oliwą lub oliwą z pesto. Całość skrapiamy oliwą, by pizza była jeszcze bardziej chrupiąca.

Całą pizzę piekę w 210- 220° C różnie, pierwsza ok 40 minut, druga, gdy piekarnik jest już dobrze nagrzany, piecze się nieraz krócej. Smacznego!

Inne moje pizze: Pizza podstawowaPizza z pieczarkami i pomidorkamiPizza biała z sardelami i cebuląPizza bolońska (z ziemniakami i rozmarynem)Pizza śródziemnomorska z tuńczykiem, pomidorami i cebuląPizza biała z tuńczykiem. 

Pizzerinka regionalna: Cebularze lubelskie

English
Method:
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. You must bear in mind that the dough for this pizza shouldn't be too dense, thanks to this your pizza will be more crispy. Place the dough in a tin greased with olive oil with your hands (dipped in flour). 

Filling:  first place cheese (mozzarella for pizza), spread with pesto (pesto recipe is HERE), place the potatoes (sliced finely and then roasted without oil on a pancake pan) . It is always preferable to pour a bit of olive oil on the very top so that your pizza becomes still more crispy.

Bake at about 210° C (430° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio (ma se volete che la vostra pizza diventerà croccante, fate l'impasto meno denso) metterlo in una teglia con le dita infarinate, unta con l'olio d'oliva e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Prima mettiamo il formaggio per la pizza, poi il pesto (la ricetta per il pesto fatto a casa troverete QUI), poi mettiamo le patate (tagliate a fette fine, arrostite in padella antiaderente, senza olio), spalmatele con un po di pesto con l'olio d'oliva. Importante versare ancora un po' di olio d'oliva sopra cosi la vostra pizza diventerà ancora più croccante.

Cuocere nel forno caldo, la temperatura dovrà oscillare tra i 210 e 220 gradi, per circa 40 minuti o finché non diventi dorata.