Labels

22/07/2015

Placuszki ze śliwkami - Plum pancakes - Le crepes con prugne


Polish/English/Italian
Składniki dla 3 osób/Ingredients (serves 3)/ Ingredienti for 3:
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
55 g mąki pszennej/ 2 oz white plain flour/ 55 g di farina 00
1 łyżka mąki żytniej*/ 1 tbs rye flour*/ 1 cucchiao di farina di segale*
40 g mleka/ 1.5 oz milk/ 40 g di latte
2 łyżki śmietany/ 2 tbs cream/ 2 cucchiai di panna
ok 250 g śliwek(najlepiej węgierek)/ 8.8 oz plums/ 250 g di prugne

cynamon  i cukier puder do posypania/ cinnamon & icing sugar for dusting/ cannella e zucchero a velo per cospargere
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere

*nie jest konieczne/*not necessary/ * a piacere


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti:
Z białek ubić pianę, pozostałe składniki wymieszać i delikatnie wymieszać z pianą. Umyte śliwki pozbawić pestek i pokroić jak na fotografiach poniżej. Wymieszać z ciastem i smażyć malutkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem z cynamonem.

English
Method:
Beat egg whites and stir delicately with other pancake ingredients. Wash the plums, take off the stones and cut them into pieces as shown in the photos below. Mix with the pancake batter and fry in hot oil in small portions (each portion with 2 pieces of a plum). Dust with icing sugar mixed with cinnamon.

Italian:
Come si fa:
Sbattere gli albumi e mescolarle delicatamente con i tuorli, la farina e il latte con la panna. Lavare le prugne, togliere i noci e tagliare seguendo le foto sotto. Mettere tutto insieme e friggere le piccole crepes. Cospargere con la cannella e lo zucchero a velo a piacere.