Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

27/07/2015

Kruche ciastka kokosowe z czekoladą i migdałami - Coconut Cookies with Chocolate and Almonds - Pasticcini al cocco con cioccolato e mandorle

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
szklanka mąki pszennej/ 1 cup wheat plain flour/ 1 tazza di farina 00
1/2 szklanki wiórków kokosowych/  1/2 cup coconut flour/ 1 tazza di farina di cocco
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ 1/2 cup cane sugar/ 1/2 di tazza di zucchero di canna
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
1 łyżka śmietany/ 1 tbs cream/ 1 cucchiaio di panna
2 łyżki mąki żytniej (lub pszennej z pełnego pszemiału)/ 2 tbs rye flour (or wholemeal flour)/ 2 cucchiai di farina di segale o integrale

+
100 g czekolady/ 3.5 oz  chocolate/  100 g di cioccolato
płatki migdałowe/ almond flakes/ fiocchi di mandorle

Polska wersja
Wykonanie:
Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, zagnieść, rozwałkować, wykroić ciasteczka, przełożyć na blachę i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Po ostudzeniu zanurzyć każde ciasteczko z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie (ja wykorzystałam rozciapane na słońcu czekoladki z masłem i śmietaną), posypać płatkami migdałowymi.

English version
Directions:
Mix all the ingredients together and knead a dough, roll the dough and form small cakes. Bake at 355° F for about 10 minutes. 

After cooling, cover one side of each cookie with melted chocolate and decorate with sliced almonds.

Versione italiana
Come si fa:
Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta frolla. Stendere l'impasto formare i dolcetti. Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10 minuti.

Spennellare i pasticcini con il cioccolato sciolto e decorare con le mandorle. Conservare in una scatola.