Labels

27/07/2015

Kruche ciastka kokosowe z czekoladą i migdałami - Coconut Cookies with Chocolate and Almonds - Pasticcini al cocco con cioccolato e mandorle

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
szklanka mąki pszennej/ 1 cup wheat plain flour/ 1 tazza di farina 00
1/2 szklanki wiórków kokosowych/  1/2 cup coconut flour/ 1 tazza di farina di cocco
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ 1/2 cup cane sugar/ 1/2 di tazza di zucchero di canna
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
1 łyżka śmietany/ 1 tbs cream/ 1 cucchiaio di panna
2 łyżki mąki żytniej (lub pszennej z pełnego pszemiału)/ 2 tbs rye flour (or wholemeal flour)/ 2 cucchiai di farina di segale o integrale

+
100 g czekolady/ 3.5 oz  chocolate/  100 g di cioccolato
płatki migdałowe/ almond flakes/ fiocchi di mandorle

Polska wersja
Wykonanie:
Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, zagnieść, rozwałkować, wykroić ciasteczka, przełożyć na blachę i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Po ostudzeniu zanurzyć każde ciasteczko z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie (ja wykorzystałam rozciapane na słońcu czekoladki z masłem i śmietaną), posypać płatkami migdałowymi.

English version
Directions:
Mix all the ingredients together and knead a dough, roll the dough and form small cakes. Bake at 355° F for about 10 minutes. 

After cooling, cover one side of each cookie with melted chocolate and decorate with sliced almonds.

Versione italiana
Come si fa:
Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta frolla. Stendere l'impasto formare i dolcetti. Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10 minuti.

Spennellare i pasticcini con il cioccolato sciolto e decorare con le mandorle. Conservare in una scatola.