Labels

13/07/2015

Marchewkowe, puchowe muffinki - Fluff currot muffins - I muffin soffici alle carote


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
190 g drobno startej marchewki/ 6.7 oz grated carrots/ 190 g di carote grattugiate
100 g mąki/ 3.5 oz plain white flour/ 100 g di farina
60 g mąki ziemniaczanej/ 2 oz potato starch/ 60 g di fecola di patate
60 g zmielonych migdałów/ 2 oz ground almonds/ 50 g di mandorle frullate
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro fuso
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
3 łyżki śmietany/ 3 tbs cream/ 2-3 cucchiai di panna
160 g cukru/ 5.6 oz sugar/ 160 g di zucchero
skórka otarta z 1 cytryny/ 1 lemon zested/ 1 limone grattugiato
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito

Polski:
Wykonanie:
Ubić do żółtka z cukrem, potem dodać miękkie masło, marchew ze śmietaną, mąki, startą skórkę z cytryny, proszek, mączkę migdałową i wymieszać na wolnych obrotach. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.

Wlać do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English
Method:
Beat the egg yolks with sugar. Add molten butter, lemon zest, almonds, carrots with cream,  flours and baking powder and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter.

Pour batter into a form. Bake at 360° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italian
Come si fa:
Sbattete i tuorli e lo zucchero. Poi unite il burro fuso, la scorza di limone grattugiata, la farina con la fecola mescolata con il lievito. Infine aggiungete le mandorle frullate, le carote grattugiate e mescolate con la panna e gli albumi montati a neve.

Versare l'impasto nello stampo. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Prima di servire, spolverate con zucchero a velo.