Labels

23/07/2015

Kołacz ze śliwkami i kremem makowym - Plum and poppy seeds yeast cake - Focaccia dolce alle prugne e crema di semi di papavero

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300 g mąki/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina
25 g drożdży/ 25 g yeast/ 25 g di lievito di birra
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 tazza di latte
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 cukier waniliowy/ vanilia extract/ 1 bustina di vaniglia
40 g masła/ 1.5 oz butter/ 40 g di burro
40 g cukru/ 1.5 oz sugar/ 40 g di zucchero

+
1200 g śliwek /  42 oz plums /  1200 g di susine o prugne
220 g mielonego maku/ 7.7 oz ground poppy seeds
3/4 szklanki mleka/ 3/4 cup milk/ 3/4 di tazza di latte
200 ml śmietany/ 200 ml cream/ 200 ml di panna
40 g mąki ziemniaczanej/ 1.5 oz potato starch/ 40 g di amido (fecola) di patate
40 g masła / 1.5 oz butter/ 40 g di burro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
120 g cukru/ 4 oz sugar/ 120 g di zucchero


Wersja polska
Wykonanie:
Drożdże rozpuszcza się w łyżce cukru i odrobinie ciepłego mleka. Do mąki dodajemy cukier waniliowy i ciepłe masło, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko zmieszane z wodą i wyrabiamy, gdy trzeba dodajemy mąkę. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Gdy podwoi swą objętość, dodajemy do ciasta jajka, wyrabiamy ponownie, dodając znów mąkę. Może jej wyjść więcej niż 300 g, mleka też czasem trzeba dodać więcej. Zostawiamy ponownie do podwojenia objętości, minimum na godzinę.

W tym czasie mieszamy mleko ze śmietaną i makiem. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy ok. 10 minut. Pozostawiamy do napęcznienia.

Mieszamy mąkę ziemniaczaną z jajkiem, cukrem i masłem, mieszamy z makiem.

Smarujemy blachę tłuszczem. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim ciasto. Krem makowy nakładamy w pierwszej kolejności, a umyte i pokrojone śliwki kładziemy na krem makowy.

Pieczemy w 200 °C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, posypujemy cukrem trzcinowym. Smacznego!

English version
Directions:
Make a dough with the flour, butter, vanilla extract, yeast melted with 1 table spoon of sugar and a bit of warm milk, and some more warm milk. Leave it for some time until it doubles its size.

Then you need to repeat your work with the dough by adding there 2 eggs and the remaining flour, add more flour or milk if it is necessary and cover the dish and leave it again until the dough doubles its size.

In the meantime stir the milk with cream and poppy seeds. Stirring all the time, make it to boil  and boil for about 10 minutes. Leave it to cool. Stir potato starch with egg and sugar very well and mix it with poppy seeds.

Fill in your baking form with butter or oil. Roll the the dough and place it flat on the form. Place first the poppy seeds cream, cover it with the plums (cut into small pieces).

Bake the cake at 400 degrees F for about 40 minutes. Dust with cane sugar. Enjoy your cake!

Versione italiana 
Come si fa:
In una ciotola mettere la farina, aggiungere la vaniglia, il burro, il lievito sciolto in latte tiepido con 1 cucchiaio di zucchero e lavorare l'impasto aggiungendo latte e farina se avete bisogno. Coprite la ciotola e lasciarla per raddoppiare la quantità dell'impasto in un posto caldo.

Aggiungere le uova e lavorare di nuovo l'impasto, aggiungendo la farina. Si può usarla ancora di più se necessario.

Nel frattempo, mescolare i semi di papavero con il latte e la panna e mescolando continuamente far ebollitore per circa 10 minuti. Lasciare a riposare e rinfrescare.

Mescolare la fecola di patate con lo zucchero, l'uovo ed il burro sciolto. Mettere tutto insieme con i semi di papavero.

Imburrare la teglia. Stendere l'impasto sulla teglia. Coprite prima con la crema ai semi di papavero e sopra con le susine/prugne (prima lavate e tagliatele a pezzi piccoli).

Cuocere nel forno già caldo a 200 ° C per circa 40 minuti. Cospargete con lo zucchero di canna prima di servire. Buon appetito!