Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/07/2015

Wafle z masą kisielową - Kissel wafers - I wafer allo kisiel

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski
Wykonanie: Rozpuścić masło (ok 150 g) ze szklanką cukru, 3 łyżkami kakao, wanilią i odrobiną mleka i doprowadzić do wrzenia, mieszać, by cukier się rozpuścił. Dwa wiśniowe kisiele rozpuścić z zimnym mlekiem, wymieszać, dolać mleka (ok. szklanki, można użyć mleko roślinne, np. sojowe), wlać do wrzącej masy kakaowej, wymieszać i podgotować ok 2 minuty, na małym ogniu.  Dodać wiórek kokosowych i jeśli trzeba jeszcze trochę cukru. Dodać wiśniówki (wg uznania), powoli, dobrze wymieszać, ewentualnie jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, by cukier się rozpuścił. Odstawić do ostudzenia, jeszcze ciepłe nakładać na wafle. Masa ma delikatny posmak wiśniowy. Wafli nie trzeba obciążać, gdyż masa jest wystarczająco klejąca.


                       English and Italian versions on request, please fill in the contact form.